ŽMBiH organizuje ulične akcije širom BiH povodom predstojećih izbora

ŽMBiH organizuje ulične akcije širom BiH povodom predstojećih izbora

Članice Ženske mreže BiH će tokom ove sedmice, u predizbornom periodu, održati niz uličnih akcija u svojim gradovima i lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine.  Namjera uličnih akcija je informirati i motivirati građanke da sudjeluju u izbornom procesu i da glasaju po svojoj vlastitoj želji i savjesti. Također, namjera je Ženske mreže BiH animirati što veći broj žena da se upoznaju sa radom i platformama političkih stranaka u BiH koje su kandidarale svoje kandidate/kinje na Opštim izborima 2014.

Koordinirajuća organizacija ŽMBiH, Fondacija CURE, će sutra, 09. oktobra 2014. godine na trgu ispred Katedrale sa početkom u 12:00 sati organizovati uličnu akciju u Sarajevu. Isti dan, sa početkom u 09:30, Forum žena Bratunac će na gradskom trgu u Bratuncu održati svoju uličnu akciju, a danas i sutra će Udruženje žena Derventa iz Dervente organizirati druženje sa građanima/kama, kako u gradu, tako i u tri seoske mjesne zajednice. U petak, 10. oktobra u 12:00 sati u Bihaću, na gradskom trgu, uličnu će akciju organizovati i udruženje Glas žene, a isti dan će akcija biti održana i u Trebinju na Trgu slobode sa početkom od 10:00 u organizaciji Ženskog centra Trebinje. Osim navedenih organizacija, ulične akcije u svojim lokalnim zajednicama održaće i udruženje Goraždanke iz Goražda, Jadar iz Konević Polja, Most iz Višegrada, te Lotos, Infoteka i Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice.

Ulična akcija u Livnu je održana danas u 11:00 sati na Trgu kralja Tomislava u organizaciji udruženja Li-Women, a Fondacija Lara u Bijeljini ju je održala jučer na centralnom gradskom trgu, dok je ulična akcija Udruženih žena iz Banja Luke održana još prošle sedmice.

Za vrijeme uličnih akcija aktivisti/kinje će građanima/kama dijeliti i promotivni materijal na kojem će se nalaziti i slogan Ženske mreže BiH za ovogodišnje izbore – “Izabrala sam!”i “Glasam!”. Želja Ženske mreže BiH je da žene sa pravom glasa diskutuju i postavljaju pitanja tokom ovih uličnih akcija, te da podrže one za koje smatraju da zaista mogu donijeti pozitivne i kvalitetne promjene u BiH.

Također vam se može svidjeti…