Ženski sud – feministički pristup pravdi

Saopštenje Organizacijskog odbora povodom organiziranja alternativnog suda:

Ženski sud – feministički pristup pravdi

od 07. do 10. maja 2015. godine

Bosanski kulturni centar, ul. Branilaca Sarajeva 24, Sarajevo, BiH

 

Ženski sud – feministički pristup pravdi  organizuje se s namjerom da se objelodane zločini nad ženama, da se spriječi dalje ćutanje, zaborav i nekažnjivost zločina, da se izvrši naknadna revizija istorije te uvede ženski pristup pravdi i trajno zabilježe svjedočenja o zločinima i nasilju počinjenim nad ženama u državama nasljednicama SFRJ od 1990. godine do danas. U skladu s feminističkim pristupom pravdi, Ženski sud omogućava javni prostor za slobodno svjedočenje žena i mogućnost da se njihova svjedočanstva trajno zabilježe. 

Ženski sud ne utvrđuje kaznenu odgovornost već izriče javnu osudu o političkoj i moralnoj odgovornosti počinitelja, te upućuje preporuke i zahtjeve institucijama u pravcu zadovoljavanja pravde.

Ženski sud se organizuje da bi podstakao jačanje mreža podrške i solidarnosti u cilju stvaranja snažnog autonomnog ženskog pokreta. Ženski sud podstiče stvaranje drugačijeg – feminističkog koncepta odgovornosti, brige i sigurnosti  u cilju izgradnje pravednog mira.

 

U Sarajevu, 04.05.2015.Organizacijski odbor Ženskog suda feminističkog pristupa pravdi

(Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Fondacija CURE (Bosna i Hercegovina), Anima (Crna Gora), Centar za ženske studije, Centar za žene žrtve rata – ROSA  (Hrvatska), Ženska mreža Kosova (Kosovo), Savet za rodnu ravnopravnost (Makedonija), Ženski lobi Slovenije (Slovenija), Centar za ženske studije, Žene u crnom (Srbija))


 

 

Također vam se može svidjeti…