Konkurs za novinarsku nagradu Srđan Aleksić

Mreža za izgradnju mira raspisuje K O N K U R S za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Na konkursu mogu učestvovati organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine koje do31. avgusta/kolovoza 2015. godine pošalju prijedloge emisija, medija ili novinarki/novinara, koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Prijedlog treba da sadrži:

  • obrazloženje organizacije koja šalje prijedlog (do jedne stranice A4)
  • najmanje dvije snimljene emisije ili najmanje dva objavljena teksta/priloga novinara/novinarke koje organizacija kandiduje za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ koji nisu stariji od godinu dana
  • obavezna i elektronska forma prijave

Novinarska nagrada Srđan Aleksić će se dodijeliti 21. septembra/rujna 2015. na Međunarodni dan mira.

Pozivamo sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, posebno one koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave zaštitom i promocijom prava marginalizovanih i ranjivih grupa  da se i na ovaj način uključe u praćenje medija i pošalju svoje prijedloge u cilju nagrađivanja onih novinarki i novinara ili emisija koje na profesionalan način i u kontinuitetu izvještavaju o socijalno isključenim grupama i koji svojim izvještavanjem bitno utiču na promjenu stavova i podizanje svijesti javnosti o osnovnim ljudskim pravima, podstičući relevantne institucije da sistemski rješavaju probleme marginalizovanih grupa u našem društvu.

Prijave možete slati na adresu: Helsinški parlament građana Banjaluka, Miše Stupara 68, 78 000 Banjaluka ili na e-mail: nagrada@hcabl.org

Novinarska nagrada Srđan Aleksić se ove godine dodjeljuje u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

 

Također vam se može svidjeti…