”Žene sa invaliditetom: aktivne, uspješne i (ne)vidljive“

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka vas poziva na X-PRESS sesiju:

„Žene sa invaliditetom: aktivne, uspješne i (ne)vidljive“

X-Press sesija će se održati u petak, 25.04.2014. godine u 11:00h, u restoranu Druga Kuća LORA, Kolodvorska 9 i 13, u Sarajevu. 

Uvodničarka sesije je Šefika Skorupan, predcjednica Ženskog košarkaškog kluba u kolicima „Bambi“ u Sarajevu. Govorit će o odnosu medija i žena sa invaliditetom, na koji način mediji predstavljaju resocijalizaciju žena kao osoba sa tjelesnim onesposobljenjem, te kako mediji mogu pomoći ovoj grupi.

Žene s invaliditetom koje se bave košarkom u kolicima, su hrabre žene koje svom svojom snagom rade na tome da pobjede izolaciju, nevidljivost i marginalizaciju od strane javnosti. Sport i sportske aktivnosti koriste za resocijalizaciju, tj. Uključivanje u životne tokove bez obzira na umanjenu fizičku aktivnosti.

Ženski košarkaški klub u kolicima je sportski klub koji okuplja i pomaže paraplegičarkama. To su osobe, kojesu uslijed paraplegije (kao posljedica traumatskih, i drugih uzorka, povreda kičme i kičmene moždine), trajno vezana za invalidska kolica, a većini je potrebna i pomoć drugog lica. Kako ne postoje više ženskih košarkaških klubova u kolicima na prostorima Zapadnog Balkana, ŽKKK „Bambi“ se takmiči u prvoj ligi BiH i to u muškoj konkurenciji. Košarkašice kluba „Bambi“ su veoma aktivne, a sam klub je pet godina problašavan za najbolju sportsku ekipu u Kantonu Sarajevo.

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i nastojimo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještavanju našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu osigurati za profesionalno izvještavanje, sa posebnim naglaskom na izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo vas da dođete na X-Press sesiju, saznate više i pomognete da informiramo i educiramo javnost.

X-Press sesije se odvijaju kao tematski doručak – susret sa novinarkama i novinarima, te ih ciljaju ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, Fondacija CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana Banja Luka. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija, molimo kontaktirajte ured Fondacije CURE na 033 207 – 561, ili pišite na vedrana@fondacijacure.org

Dobrodošli/e!

Također vam se može svidjeti…