X-Press sesija ”Osobe sa sterilitetom kao marginalizovana grupa u bh društvu“

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka orgaizuje X-PRESS sesiju:

„Osobe sa sterilitetom kao marginalizovana grupa u bh društvu“

 

X-Press sesija će se održati u petak, 04.10.2013. godine u 11:00h, u restoranu Druga Kuća LORA, u Sarajevu.

 

 

Uvodničarka sesije je Lamija Zeherović, izvršna direktorica bosanskohercegovačkog udruženja građana DjeCa.

Govorit će o diskriminaciji neplodnih parova u BiH, sa čim se suočavaju od strane društva i institucija ukoliko žele da se podvrgnu vantjelesnoj oplodnji, kako mediji mogu doprinijeti rušenju stereotipa vezanim za osobe sa sterilitetom.

 

Prema podacima WHO svaki četvrti par je neplodan. A u BiH postoji jako mali broj medicinskih centara koji se bave sterilitetom.
U FBiH ne postoji savjetovalište za neplodne koji možete kontaktirati i dobiti informacije o problematici, pretragama, postupcima ili psihološku pomoć. U Federaciji nemamo niti jedan besplatan postupak, iako sve zemlje u regionu imaju. Cijena jednog postupka u FBiH svaki neplodni par košta između 4000 i 7000 KM u zavisnosti od klinike.

 

Donošenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji bi značajno olakšalo proces liječenja neplodnih parova,a ujedno bi ih se i zaštitilo. To bi značilo da se cijene lijekova i postupaka formiraju na jedinstvenom nivou i da ne mogu drastično varirati od apoteke do apoteke, odnosno od klinike do klinike.
Spriječila bi se zloupotreba stanica embrija, kao i moguća trgovina njima.
Odredba o zamrzavanju embrija bi pridonijela zaštiti zdravlja žene, a omogućavanje besplatnih postupaka parovima bi povećalo stopu uspješnosti i rođenju većeg broja MPO beba. Pravo na roditeljstvo ne smije biti privilegija bogatih, već svih građana/ki FBiH.

 

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i nastojimo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještavanju našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu osigurati za profesionalno izvještavanje, sa posebnim naglaskom na izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini.

 

X-Press sesije se odvijaju kao tematski doručak – susret sa novinarkama i novinarima, te ih ciljaju ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, Fondacija CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana Banja Luka. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Također vam se može svidjeti…