X-Press sesija ”Mapiranje nasilja nad ženama kroz tehnologiju“

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka organizuje na X-PRESS sesiju:

„Mapiranje nasilja nad ženama kroz tehnologiju“

X-Press sesija će se održati u utorak, 26.11.2013. godine u 11:00h, u restoranu Druga

Kuća LORA, Kolodvorska 9 i 13, u Sarajevu.

 

Uvodničarka sesije je Valentina Pellizzer, direktorica organizacije OneWorldsee u Sarajevu. Uvodničarka će govorit  o broju slučajeva nasilja nad ženama koje se dešava uz upotrebu tehnologije, o kampanji „Preuzmi kontrolu nad tehnologijom“, o online nasilju, o načinu dokumentovanja online nasilja, te na koji način mediji i naše društvo reaguje kada se radi o online nasilju.

 

Nasilje nad ženama koje se dešava uz upotrebu tehnologije odnosi se na uhođenje, seksualno uznemiravanje, nadziranje, ugrožavanje privatnosti, te neovlaštenu upotrebu i manipulaciju osobnim podacima što može uključivati fotografije i video zapise.

 


Jedan od vidova  nasilja je i online nasilje. Često državne institucije i države u mnogim dijelovima svijeta ostanu nijeme na ovu vrstu nasilja, koje je u porastu. Bez dokumentacije slučajevi online nasilja ostaju neprepoznati, te isključeni i neshvaćeni, a samim time se ne radi na njihovom rješavanju. Kampanja „Preuzmi kontrolu nad tehnologijom“ ima za cilj da žene i djevojke preuzmu kontrolu,  ispričaju svoje priče, podijele svjedočenja i doprinesu stvaranju narativa o različitim formama nasilja sa kojima se susreću.

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i nastojimo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještavanju našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu osigurati za profesionalno izvještavanje, sa posebnim naglaskom na izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini.

 

X-Press sesije se odvijaju kao tematski doručak – susret sa novinarkama i novinarima, te ih ciljaju ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, Fondacija CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana Banja Luka. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Također vam se može svidjeti…