X-Press sesija ”AIDS tabu tema u bh. društvu“

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka vas pozivaju na X-PRESS sesiju:

„AIDS tabu tema u bh. društvu“

 

X-Press sesija će se održati u petak, 30.11.2012. u 11:00h, u restoranu Druga Kuća LORA,  Kolodvorska 9 i 13, u Sarajevu.

 

Uvodničarka sesije je Tijana Medvedec, Program menadžerica u Asocijaciji XY. Govorit će kako mediji izvještavaju o ovom problemu, kako mediji mogu doprinijeti rušenju stereotipa vezanim za AIDS i ono što se javlja kao problem u našem društvu, kada su u pitanju osobe sa AIDSom.
 
Svaki 1. decembar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, a obilježavanje je počelo 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a je podizanje svijesti, smanjenje stigme i diskriminacije ljudi koji boluju od ove bolesti ili su zaraženi virusom, s posebnim naglaskom na razbijanje predrasude da postoje rizične grupe. 
 
AIDS je medicinsko stanje koje nastaje usljed oštećenja  koje prouzrokuje HIV i prirodne sposobnosti organizma da se brani od izazivača bolesti.
 
Među zaraženim dominiraju osobe muškog spola (79%). Heteroseksualni odnos je najučestaliji put prijenosa HIV-a (56%), zatim slijede homo/biseksualni odnos (22%) i injekciono korištenje droge (11%).
 

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i nastojimo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještivanju našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način mediji mogu osigurati profesionalno izvještavanje, sa posebnim naglaskom na izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini.

 

Pozivamo vas da dođete na X-Press sesiju, saznate više i pomognete da informiramo i educiramo javnost.

 

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa novinarkama i novinarima i ciljaju ih ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Također vam se može svidjeti…