U ustavne reforme uključite žene

Incijativa „Građanke za ustavne promjene“ uputila je sapštenje za javnost u kojem je istakla da je krajnje vrijeme da vlasti Bosne i Hercegovine počnu sa ozbiljnim promjenama Ustava. U sopštenju se zahtjeva od  zvaničnika Evropske Unije da neminovne ustavne reforme budu prioritet političke agende u BiH, te da u pregovaračke procese ustavnih reformi budu uključene žene, kao i zahtjevi iz Platforme ženskih prioriteta kojima bi žene bile vidljivije i na osnovu kojih bi Ustav konačno postao demokratski u punom smislu te riječi.

19.novembar 2015. godine

 SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Tačno je 20 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir koji su u američkoj vojnoj bazi u Dejtonu u državi Ohio donijeli predsjednik AlijaIzetbegovićsrbijanski predsjednik Slobodan Miloševićhrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednikRichard Holbrooke i general Wesley Clark, a čiji je cilj bio zaustavljanje rata i osiguranja mira u Bosni i Hercegovini.

  Visoki zvaničnici su uspjeli dogovoriti  ustavno i upravno uređenje Bosne i Hercegovine i u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, BiH je aneksom IV dobila Ustav, za kojeg se ubrzo ustanovilo da ne garantuje ostvarivanje ljudskih prava i sloboda svim građanima BiH i da konstitutivni narodi imaju više prava od nekonstitutivnih.

 Nakon brojnih pritisika od međunarodnih tijela da se krene u proces izmjena Ustava BiH u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i nakon nekoliko bezuspješnih pregovora lidera političkih partija u BiH o ustavnim promjenama (aprilski, butmirski i prudski dogovori), BiH, i nakon 20 godina od njegovog donošenja, ima Ustav kojem je diskriminacija jedno od obilježja i koji je i dalje neusaglašen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

 Tokom svih pregovora o promjenama Ustava, organizacije civilnog društva i građani i građanke BiH su bili potpuno izostavljeni u važnim političkim diskursima i upravo ta isključenost je doprinijela da, između ostalog, Ustav nema rodnu dimenziju.

 Iako u BiH 51% stanovništva čine žene, one nemaju zaštitu i garanciju ženskih prava najvišim pravnim aktom, i upitno je koliko uopše možemo govoriti o demokratičnosti i ravnopravnosti.

S ciljem ostvarenja vidljivosti ženskih prava i orodnjavanja ustavnih reformi 2013. godine građanke i građani BiH su formirali inicijativu “Građanke za ustavne promjene” koja se zalaže za rodno-ogovoran Ustav kroz Plaformu ženskih prioriteta za Ustav BiH kojima se traži: rodno-odgovoran jezik u Ustavu, veći stepen sudske i pravne zaštite ljudskih prava i sloboda, jednistvena zdravstvena, socijalna i porodična zaštita, uvođenje afirmativnih mjera radi postizanja pune rodne i polne ravnopravnosti i uvođenje principa direktne demokratije u procese ustavnih promjena.

 Incijativa „Građanke za ustavne promjene“ smatra da je krajnje vrijeme da počnemo sa ozbiljnim promjenama Ustava i zahtjeva od vlasti Bosne i Hercegovine i zvaničnika Evropske Unije da neminovne ustavne reforme budu prioritet političke agende u BiH, te da u pregovaračke procese ustavnih reformi budu uključene žene i zahtjevi iz Platforme ženskih prioritetakojima bismo žene učinile vidljivijim i na osnovu kojih bi Ustav konačno postao demokratski u punom smislu te riječi.

Tekst preuzet sa: https://gradjankezaustavnepromjene.wordpress.com/2015/11/19/u-ustavne-reforme-ukljucite-zene/

Također vam se može svidjeti…