U Sarajevu upriličen Osmomartovski maršMarš je počeo ispred zgrade parlamenta BiH, u simboličnih 11.55 sati, a završio na Trgu djece Sarajeva, gdje je upriličeno niz performansa, umjetničko-kulturnih i aktivističkih nastupa.

Aktivistkinjama Fondacije CURE pridružile su se i mnoge ženske i nevladine organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine.

Jadranka Miličević, aktivistkinja Fondacije CURE, kazala je da žene još nisu dobile svoja osnovna prava koja su im zagarantovana Ustavom, a i mnogim konvencijama i da je Osmomartovski marš prava prilika da se na to još jednom ukaže.

Mi posebno ističemo loš ekonomski položaj žena i to da je više od 50 posto žena nezaposleno.Isto tako, želimo kazati da nemamo iste mogućnosti da se zaposlimo kao i muškarci. Posebno šaljemo poruku novoj vlasti koja treba da bude formirana da ženama osigura jednaka prava i mogućnosti, jer znamo i mi biti veoma važne u pregovorima za pristup BiH EU, u mirovnim procesima, u donošenju novog ustava i mnogim drugim poslovima, rekla je Miličević.

Među brojnim ženama koje su se danas obratile bila je i Dženana Alađuz, aktivistkinja Udruženja građana “Infohouse”, koja je pozvala žene na solidarnost i istaknula da jedna drugoj moraju biti podrška.

Želimo da podsjetimo da još postojimo, iako nas slabo ima u vlasti i ekonomiji, i da smo itekako prisutne. Žene su sebe dovele do toga da su, nažalost, manjina u državi u kojoj su demografska većina.Osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka bilo nas je 24 posto u vlasti, a sada, za vrijeme ove demokratije, samo 12 posto. Mi smo zaista dio ovog društva i tako nas treba i tretirati, rekla je Alađuz.

Današnjim Osmomartovskim maršom ukazano je i na 100 godina Međunarodnog praznika žena. Naime, iako još nisu imale pravo glasa, davne 1913. godine u Sarajevu je dvije hiljade bh. žena, svih konfesija, održalo proslavu ženskog dana, popularnog 8. marta. To je bio dan kada su se slavila ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Također vam se može svidjeti…