U Sarajevu održan sastanak mreže mladih aktivistkinja

Fondacija CURE  je i ove godine organizovala sastanak mreže mladih aktivistkinja, na kojem je pored edukacije i  razmjene iskustva o organiziranju lokalnih akcija, kreiran plan održavanja osmomartovskog marša. Seminar se održao u Sarajevu od 17. do 19. februara 2012. godine. Voditeljice seminara su bile aktivistkinje fondacije CURE, Vedrana Frašto i Berina Džemailović.

Cilj ovog sastanka je bio omogućiti polaznicama da se upoznaju i razmjene iskustva o organiziranju lokalnih akcija, trenutnim problemima za mlade žene u bosanskohercegovačkom društvu, ali i da zajedno kreiraju plan osmomartovskog marša 2011. koji je planiran u Sarajevu.

Učesnice seminara iz cijele BiH su imale priliku učestvovati u raznim vježbama, prezentacijama i diskusijama na temu feminizma. Prisustvovale su i na promociji zbirke priča “Zlatni metak” Dragoslave Barzut koju je Fondacija CURE organozovala u galeriji  MAK.

Aktivistkinje su na seminuaru organizovale plan ulične akcije za 8. mart Međunarodni dan žena. Glavni cilj ove akcije je podsjetiti zašto je osmi mart dan žena, koja su prava žena i koja se sve prava još uvijek krše, te kako svaka osoba može dati svoj doprinos rodnoj i spolnoj jednakosti. 

Također vam se može svidjeti…