Trg preko puta Vijećnice treba da nosi ime po Aidi Buturović

Trg preko puta Vijećnice treba da nosi ime po Aidi Buturović

Organizacije koje se u svom poslu bave kulturom sjećanja, izgradnjom mira i ženskim pravima su podnijele inicijativu za davanje naziva trga preko puta Vijećnice

Fondacija CURE je podnijela inicijativu za dodjeljivanje imena trga kod Vijećnice Komisiji za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo. Ovoj Inicijativi su se priključile nevladine organizacije i mreže koje se bave izgradnjom mira, suočavanjem s prošlošću, kulturom sjećanja i ženskim pravima od kojih izdvajamo Fondaciju INFOHOUSE, Sarajevski otvoreni centar, Forum ZFD i Mreža za izgradnju mira.

Inicijativa je podnesena kako bi trg kod Vijećnice dobio ime po Aidi Buturović, ženi koja je bila bibliotekarka Nacionalne biblioteke u sarajevskoj Vijećnici, koja je dala svoj život kako bi sačuvala  knjige. U Vijećnici je radila i tokom rata, bila je u timu ljudi koji su u noći između 25. i 26. avgusta 1992. godine, kada je Vijećnica zapaljena pokušavali spasiti knjige iz zapaljene Vijećnice. Aida je ubijena na putu kući kada se vraćala iz spaljene Vijećnice.

Ovom inicijativom za davanje naziva trgu kod Vijećnice želimo da žene Bosne i Hercegovine budu dio kulture sjećanja u javnom prostoru i da umanjimo isključenost žena u procesima memorijalizacije.

Ulice BiH trebaju da nose imena po zaslužnim bosanskohercegovačkim ženama.

Inicijativa za dodjeljivanje imena trga kod Vijećnice u Trg Aide Buturović sprovodi se u okviru kampanje „100 žena – 100 ulica po ženama“ koja predstavlja dio strateškog plana Inicijative Mir sa ženskim licem kojoj je, prije svega, cilj da se kroz kulturu sjećanja u BiH vrednuje i čuva sjećanje na dostignuća, iskustva i doprinos žena kroz istoriju i danas. Inicijativu „Mir sa ženskim licem“ povezuje 13 organizacija, braniteljica ženskih prava, koje dolaze iz različitih društvenih konteksta u BiH.

Ovim putem također želimo da ohrabrimo Skupštinu Kantona Sarajeva da ulice grada Sarajeva dodjeljuju sa imenima istaknutih žena, koje su svojim uticajem, trudom i radom doprinijele razvoju svoje sredine i struke, vidljivosti ženskog rada, društveno angažovanim, aktivističkim, umjetničkim, naučnim ili teorijskim dostignućima kao i političkim ili nekim drugim vidom javnog djelovanja imale ulogu u pozitivnom oblikovanju društvenih prilika u bh. društvu.

Mi vjerujemo da su pozitivne promjene moguće i da dijelimo zajedničku misiju, a to je ravnopravno društvo u kojem se ne toleriše nasilje, neravnopravnost, segregacija i diskriminacija, te da ćete dati svoj doprinos širokom polju kulture sjećanja na žene koje su stradale u ratu i koje su dale svoj doprinos u očuvanju historije u BiH.

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte Vedranu Frašto na +387 61 534 337, a možete nam pisati i na email vedrana@fondacijacure.org

Fondacija CURE

Također vam se može svidjeti…