“Svoja… Snažna Slobodna… “ – Maja Halilović

Editorijal za novu kolekciju mojih leptir mašni nastao je u saradnji sa umjetnicom Teom Jagodić iz Banja Luke. Editorijal, a time i samu kolekciju smo naslovili “Svoja… Snažna … Slobodna… “, htijući prije svega poslati jasnu poruku o ženama i njihovom polažaju u našem, ali čini mi se i brojnim drugim društvima. Priču ovog editorijala izveli smo iz sjajnih fotografija koje Tea radi, a u njima se u više aspekata zrcali i mnogo toga što jeste moj stav prema svijetu. Time želim kazati da Tea Jagodić u svojim fotografijama veoma često izriče neke od suštinski važnih poruka o položaju žene u našoj svakodnevici. I to na način da hrabro, sa jasnim i nedvojbenim stavom, progovara o svim poteškoćama koje i danas, u 21. vijeku, tište i ograničavaju slobodu žena. Rukovodeći se time mi smo se odlučile da ovogodišnji editorijal bude nastavak onoga što Tein rad na fotografiji jeste, ali i da ponovno potaknemo ona pitanja i dileme koje se kroz svaki moj rad neizostavno provlače, a ona i one se prije svega odnose na potrebu da se glasno kaže da žene ni u kom pogledu nisu, i ne mogu biti manje vrijedna i manje uspješna bića. Može se nekome učiniti da to nije nešto što treba isticati, da je to nešto što se danas podrazumijeva, međutim, pogledamo li stvarno stanje stvari vidjet ćemo da je naše društvo još uvijek itekako šovinistički i falocentrično nastrojeno. Iz toga proizilazi, a kako sam već u nekoliko navrata za različite medije ponovila, da nema prirodnih datosti, nižeg i višeg, već samo društvenih konstrukata koji jedne nastoje uniziti, a druge uzvisiti.
Navedena kolekcija obuhvata devet leptir mašni od kojih smo svaku označili nekim, po našem mišljenju važnim, feminističkim sinonimom. Tako da imamo mašne: nezavisna, odlučna, snažna, borkinja, voljena, pametna, slobodna, svoja, heroina. Dakle, u ovoj kolekciji cilj nam je bio poslati snažnu feminističku poruku. Neko bi možda rekao da takvim porukama nije mjesto u ovom poslu, međutim mi nismo htjele propustiti priliku da se bavimo društvenim angažovanim pozivom. Jako je važno ukazivati na ono što su još uvijek jako očiti problemi i diskriminacije. Meni je feministička poruka jako bitna i ta tema mi je jako bliska, jer sam kao dizajnerica već odavno, pored mog zvanja, deklarisana feministkinja i borkinja za ženska, ali i prava svih drugih ugroženih i ugnjetavanih ljudi. Velika sam poštovateljica svih hrabrih pojedinki i pojedinaca koji su mi omogućili da danas mogu imati svoja prava i glasno pleadirati za njih. Ali to ne znači da smo završili. Posao nije gotov, mi imamo ispred sebe budućnost i moramo se potruditi da učinimo život za nas i za sve druge što boljim i sigurnijim. Kao što je književnica Maya Angelou rekla: “I'm a feminist. I've been a female for a long time now. I'd be stupid not to be on my own side.” Bitno je, dakle, izraziti ono iza čega čovjek stoji. I da se njegovi stavovi poštuju iako se neko ne slaže s njima. Bitno je naposljetku boriti se za svoje stavove kada su oni ugroženi. Ali najbitnije je ne skrivati se i govoriti ono u šta vjerujemo.
Iz svega navedenog ja sam odlučila da slijedim sebe i u ovom editorijalu. Sva sreća što sam otkrila i Teu kao suradnicu, “saučesnicu u zločinu”, koja je učinila svojim oštrim umjetničkim okom da moje leptir mašne zaigraju pod feminističkim sloganom. Ali ne da je taj slogan neka fraza ili tek isprazna parola, već naš jasan stav o svijetu u kojem živimo. Došle smo na ideju da se igramo sa osnažujućim riječima koje žene zaslužuju da čuju svaki dan obzirom na sav teret koje nose.
Svakako bih željela da napomenem da ovo sve ne bi bilo moguće bez Fondacije CURE. Vi ste mi dale sredstva 2012. godine za početak mog posla i on je sada u punom zaletu, naprijed!
Tekst: Maja Halilović; Photo by: Tea Jagodić

Preporučujemo:
Posjetite: http://majahalilovic.com/ Pratite: https://twitter.com/MajaHDizajn https://instagram.com/majahdizajn/

Također vam se može svidjeti…