Strateško planiranje Mreže za izgradnju mira

 

Mreža za izgradnju mira organizuje strateško planiranje djelovanja Mreže za izgradnju mira, koje će biti održano u Sarajevu u hotelu Bosnia od 28. do 30. marta 2012. godine.

Cilj strateškog planiranja da utvrdi buduće pravce djelovanja Mreže za izgradnju mira, kroz pitanja kao što su: učešće organizacija u mreži, finansiranje, saradnja sa drugim mrežama, regionalna saradnja. U okviru strateškog plana razgovaraće se i o novinarskoj nagradi Srđan Aleksić i njenoj budućnosti u okviru Mreže za izgradnju mira.

Jednan od ciljeva strateškog planiranje jeste da Mreža za izgradnju mira preuzme odgovornost za Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” čije ustanovljavanje su inicirale nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija CURE uz podršku Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

 Svrha ovog susreta jeste voditi konstruktivan dijalog o pitanjima ključnim za budućnost Mreže za izgradnju mira, odgovoriti na dosadašnje izazove sa kojim smo se susreli u razvoju naše Mreže, ali i kreirati model autentičnog uključivanja organizacija članica u rad Mreže koji će podržati mudro i održivo funkcioniranje Mreže.

 Kako bi stvorili preduvjete za iniciranje dijaloga i kreiranje svrhovitih rješenja za organizacije članice i Mrežu, te stvorili atmosferu koja će otvoriti prostor za autentičan angažman sudionika strateškog planiranje tijekom zajedničkog rada koristit će se nekoliko procesnih participativnih metodologija: Open Space Technology, World Cafe i Appreciative.

 Tijekom 2,5 dnevnog zajedničkog rada bit će kreirana tri preklapajuća prostora: prostor za inspiraciju u kojem će se kreirati uvidi i razmišljanja, prostor za ideje u kojem će se uvidi pretvarati u zajedničke ideje i naposljetku, prostor za provedbu u kojem će se ideje pretvarati u realnost koja će zaživjeti u strateškom planu Mreže.

 Interaktivni i participativni okvir rada strateškog planiranja postavljen je sa ciljem da se omogući podržavajući kreativni prostor u kojem će svi sudionici aktivno sudjelovati i dati svoj doprinos u stvaranju vizije razvoja Mreže za izgradnju mira.

 

Strateško planiranje mreže za izgradnju mira ne bi bio moguć bez finansijske podrške Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini

 

Također vam se može svidjeti…