Fondacija CURE održala radionicu u Gračanici

 

Aktivistkinje Fondacije CURE u saradnji sa Udruženjem Anea – Mladi Gračanice, u petak, 23.03.2012. godine, održale su radionicu pod nazivom „Gdje su žene u političkom i javnom životu BiH”. Prezentatorice su bile aktivistkinje Fondacije CURE Jadranka Miličević i Vedrana Frašto.

Radionica je bila namjenjena ženama koje žele da iskažu zbog čega su odlučile da se bave politikom, šta ih je motiviralo za njihov angažman u javnom i političkom životu BiH.

Poznato je da u politici ima samo 17,01% žena, da nijedna politička stranka nema ženu na čelu, da na posljednjim lokalnim izborima na teritoriji cijele BiH izabrano samo 3  načelnice općina. Želimo da se u oktobru 2012. godine na lokalnim izborima u BiH situacija promjeni, a radionice su samo jedan od načina kako pokušamo da osnažimo žene da  se aktivno uključe u politički i javni život, sa posebnim naglaskom na  dosadašnja negativna i pozitivna  iskustva žena koje  žele da dođe do promjena u BH društvu.

 Direktan kontakt, interaktivan rad i međusobna podrška mogu osigurati unaprijeđenje osnovnih građanskih i političkih prava žena – da bi se žene upoznale sa sistemom ali i da sistem postane svjestan žena. Predstojeći lokalni izbori 2012. godine prilika su da žene iskažu svoje potrebe a to je da budu birane ali i da glasaju i da  odlučuju.

 Cilj ovih radionica jeste animirati žene da razmisle o svom osnovnom pravu ljudskom pravu – pravu da glasaju, da budu predlagane i izabrane, da odluče ko će ih predstavljati i ko će donositi odluke u njihovo ime.

 

Također vam se može svidjeti…