Statistički podaci o ubistvima žena u Federaciji BiH u periodu od januara do novembra 2016. godine

Piše: Elvira Delić, volonterka Fondacije CURE

Na osnovu izvještaja “Informacije o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za period januar-septembar 2016. godine“ izdatog od strane Federalnog MUP-a FBiH, u tom periodu je počinjeno 11 ubistava. Kako su mi bile potrebne informacije o broju ubistava žena i počiniocima tih ubistava u ovom periodu u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo, na zvanične e-mail adrese Kantonalnog i Federalnog MUP-a sam poslala mail s molbom da mi proslijede ove informacije. Federalni MUP me uputio na izvještaj o stanju sigurnosti koji se nalazi na njihovoj zvaničnoj internet stranici, ali nažalost u tom izvještaju se samo navodi broj ubistava u Federaciji BiH, dok o žrtvama i počiniocima nema detaljnih podataka. Iz MUP-a Kantona Sarajevo su me obavijestili da u datom periodu nijedna žena nije ubijena.  

Na osnovu pretraživanja sadržaja internet stranice dnevnog lista Oslobođenje i informativnog portala Klix.ba, došla sam do podataka o broju ubijenih žena na području Federacije BiH, od januara do novembra. Tri žene i jedna djevojčica su ubijene u tom periodu. Jena žena i jedna djevojčica su ubijene od strane člana porodice, jednu djevojku je ubio bivši momak, a jednu ženu je ubio muškarac s kojim nije bila u familijarnom odnosu.

Osobe iza statističkih podataka

Fuada Mahmić, iz Plahovića kod Zenice, ubijena je 2.4.2016. godine. Ubio ju je njen bratić, Muhamed Mahmić, a u novinskim člancima se navodi da je ona svog bratića odgajala i finansijski pomagala te da su živjeli u istoj kući.

Arnela Đogić iz Olova je ubijena 27.2.2016. godine. Ubio ju je bivši momak Avdija Selimović i njegov prijatelj Muriz Brkić.

U Tuzli je 29.09.2016. godine otac ubio dvoje maloljetne djece, kćerku i sina.

U Cazinu je 10.10.2016. godine pronađeno tijelo Hazime Japić koju je ubio Fikret Osmančević, a motiv za ovo ubistvo još uvijek nije poznat. Hazima i Fikret nisu bili u familijarnim odnosima.[5]

Republika Srpska

Nažalost, nisam uspjela pronaći Izvještaj o stanju sigurnosti u Republici Srpskoj niti zvanične podatke o broju ubistava u periodu od januara do novembra 2016. godine. Pretraživanjem interneta pronašla sam tekstove o ubistvima koja su se desila u tom periodu na području RS-a.  Šest žena je ubijeno u tom periodu, četiri žene su ubijene od strane svog supruga, jednu je ubio bivši nevječani suprug, a jednu je ubio maloljetni nećak.

Osobe iza statističkih podataka

Radojica Golemović (1956.) je 31.10.2016. godine ubio suprugu Brankicu (1969.) i sina Božidara (1998.), a zatim izvršio samoubistvo, aktivirajući bombu u porodičnoj kući u mjestu Dragočaj, zaseoku Golemovići kod Banje Luke.

Milijanu Malešević, iz Prnjavora, 14.09.2016.godine je ubio nevjenčani suprug Dalibor Gavrić. Motiv za ovo ubistvo je bila, kako mediji navode, neuzvraćena ljubav.

Momčilo Tepić , iz Banja Luke, 30.05.2016.godine ubio je suprugu Milicu, a zatim počinio samoubistvo. Ubistvo se desilo nakon što su se zvanično razveli.

 Aleksandar Majkić iz Bosanske Gradiške ubio je svoju suprugu Mirjanu pred očima njihovog četverogodišnjeg sina.

U Sokolcu maloljetnik je ubio svoju tetku Bogdanku Ečimović 08.01.2016.godine. U novinskim člancima se navodi kako je Bogdanka bila starateljka ovog maloljetnika.

Daliborku Torbicu, iz Prijedora, 20.03.2016.godine ubio je suprug Saša Torbica, nakon što je saznao da je ona podnijela zahtjev za razvod.


Također vam se može svidjeti…