Sedamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma (PW) u Bosni i Hercegovini 2022.

FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!

Fondacija CURE obilježava sedamnaesti rođendan Festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise koji počinje u četvrtak, 08.09.2022. godine u 18:00 sati, a završava 11.09.2022. godine u poslijepodnevnim satima. Cjelokupni program se održava u Sarajevu.

Tokom sedamnaestogodišnjeg organizovanja PW-a, Fondacija CURE kreirala je prostor za povezivanje i umrežavanje feminističkog rada i kulture i okupljanje umjetnica i aktivistkinja iz ženskih grupa iz BiH, zemalja regije i inostranstva. Do sada smo ugostile preko 1000 društveno anagažovanih umjetnica, aktivistkinja, teoretičarki, feministkinja i braniteljki ženskih prava.

Mi, organizatorice PitchWise-a, prije svega smo mirovne aktivistkinje koje svim srcem rade na izgradnji mira kako u BiH, tako i u cijelom svijetu, i smatramo političkim djelovanjem prenošenje naših iskustava i iskustava naših sestara, prijateljica i drugarica u ratu, postkonfliktnom dobu, procesu suočavanja s prošlošću i izgradnji mira. Smatramo da su žene te koje su najviše pogođene ratovima i periodom nakon rata, iako same nikada ne biramo rat. Mi, žene, aktivistkinje, i pored toga što smo zapravo održale funkcionalnost naših zajednica, isključene smo iz mirovnih pregovora, političkih dogovora, isključene smo iz procesa donošenja odluka o poslijeratnoj obnovi zajednice i države i isključene smo i marginalizovane u odnosu na   sve procese i pozicije kada se donose  odluke o životima.

Ovogodišnji festival organizujemo s ciljem da ispričamo jednu drugačiju priču, priču braniteljki mira o izgradnji mira, toleranciji i poštovanju, te da podijelimo iskustva aktivističkog otpora ratu i opresivnim politikama na Balkanu.

Mi nismo birale ratove. Mir je naš izbor i naše pravo.

Stoga, ovogodišnja centralna tema PitchWise-a je:

 FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!

Bosna i Hercegovina je patrijarhalna država. Zemlje Zapadnog Balkana su patrijarhalne države. Većina zemlja svijeta su patrijarhalne države. Feministički pokreti koji su se razvijali u posljednjih 50-tak godina nošeni su idealima jednakosti i jednakopravnosti svih i zagovaraju socijalnu pravdu. U onim zemljama u kojima je feministički pokret postao i politička odrednica uočeni su značajni pomaci u slobodama i socijalnim i političkim pravima građana i građanki, a tu prije svega spadaju Norveška, Danska, Finska… U našoj regiji feministički pokret je suprotstavljen nacionalističkim, mizoginim i androcentrističkim politikama. Naš pokret možda nije toliko masovan, ali se polako budi i sve je glasniji i glasniji…

Sve mi feministkinje Zapadnog Balkana baštinimo naslijeđe izgradnje mira i solidarnosti.  Sve imamo iskustva mirovnog aktivizma, i to ne samo tokom rata, nego i 30 godina poslije, kada aktivno radimo na suočavanju sa prošlošću i promociji feminističkog pristupa pravdi. Mnoge od nas su preživjele ratne terore, traume, gubitke, nepravdu, nasilje, seksualno nasilje, i još uvijek vidamo otvorene rane što na svom tijelu, što u duši. Naši ožiljci su utkani u naš pristup,  razumijevanje i podršku usmjerenu ka onima koje svoje pravdu još uvijek traže. I pored bolnog iskustva, i naučenih lekcija, danas smo opet suočene sa prijetnjom eskalacija novih konflikta, socijalne nesigurnosti, siromaštva, nepravde, razjedinjenosti, strahova i destabilizacije mira u regiji.

Ponovo patrijarhat sa svojim predstavnicima propovijeda ideju sukoba, unosi nemire, propagira razdor, unosi strah i strepnju među osiromašenim i obespravljenim stanovništvom. Ratove pokreću ljudi čije se politike zasnivaju na patrijarhalnim postulatima kao što je elitizam, politička i ekonomska moć nad drugim/drugačijim, nacionalizam, rasizam, fašizam, homofobija, klerofašizam.

Mirovne aktivistkinje i feministkinje Zapadnog Balkana zabrinute su zbog svih dešavanja u svijetu, ratova koji se vode u Ukrajini, Jemenu, Siriji, Afganistanu, Palestini, Somaliji, Mianmaru, Etiopiji… Lista ratova u svijetu mijenja se iz dana u dan, a sve zbog koristi pojedinih muških moćnika.

Radi toga, za sve nas čiji su životi širom svijeta izloženi različitim opresivnim politikama i ratovima, politikama koje svoje stavove iznose na štetu ženskih prava i sloboda, politikama koje ne dozvoljavaju ženama/djevojkama i djevojčicama pravo na dostojanstven život – za nas koje smo uvijek pružale otpor svakoj patrijarhalnoj akciji – organizujemo i posvećujemo ovogodišnji PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma!

Uvijek smo pružale i pružaćemo otpor svakoj opresivnoj politici, nasilju i ratu. Naša snaga raste iz svake žene, bez obzira koliko bile glasne ili tihe, bez obzira da li smo tek digle glas ili to radimo godinama i bez obzira na način na koji dižemo svoj glas.

Festival smo pokrenule:

• vođene potrebom da zauzmemo napušteni i zanemareni javni prostor i da ga preobrazimo u mjesto susreta koje okuplja društveno anagažovane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve osobe zainteresovane za ženska pitanja kako u BiH, tako i u regiji;

• da osiguramo siguran i otvoren prostor za novu generaciju umjetnica i aktivistkinja;

• da nikada ne posustanemo i zahvaljujući solidarnosti i umreženosti sa sestrama širom svijeta stvaramo historiju otpora kako bi sve žene bile ravnopravno tretirane.

Osnovni cilj PitchWise festivala kao ideje i zajednice osoba koje rade ka uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova jeste činiti i promovisati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost i aktivizam.

Sedamnaesti PitchWise nam donosi brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije s ciljem da prenesemo drugačiju priču, priču o izgradnji mira, toleranciji, poštovanju, humanosti i o tome šta su mirotvorke iz ove regije preživjele, doživjele i kako su pružale otpor i rekle NE ratu i svim opresivnim politikama.

Također vam se može svidjeti…