Saopštenje za javnost povodom napada na LGBTIQA aktivistkinje i aktiviste udruženja Okvir

Udruženje Okvir želi obavijestiti javnost o tome da je borba za slobodu, sigurnost i ravnopravnost konstantna i da smo svi/e odgovorni/e za njeno sprovođenje kao i prijavljivanje, procesuiranje i sankcioniranje zločina počinjenim iz mržnje.

U nedjelju, 24.3.2013. godine, pola sata iza ponoći napadnuta je grupa od sedam osoba, od kojih su pet aktivisti i aktivistkinje udruženja Okvir. Fizički napad se desio u zoni zaštićenog objekta zgrade Predsjedništva u Sarajevu, BiH. Nepoznata grupa od 10-15 muških osoba starosne dobi između 18 i 25 godina uz skandiranje uvredljivih parola “Ubij pedere!” i “Pola stranci, pola pederi!” pratila je, opkolila, te fizički napala grupu aktivista/kinja Udruženja Okvir dobacivajući seksističke, ksenofobne i homofobne komentare tokom nanošenja fizičkih povreda.

Po dolasku policijske jedinice, cijeli slučaj nasilja je evidentiran i podnesena je prijava protiv počinioca, te je slučaj u daljoj obradi nadležnih organa Ministarstva Unutrašnjih Poslova. O cijelom slučaju su obaviješteni Amnesty International, Vijeće Evrope, OHR i OSCE.

Nasilje na osnovu spola, roda i seksualne orijentacije iako sankcionisano zakonom se sve češće svjedoči danas: kroz monstruozno nasilje nad trogodišnjom djevojčicom, hladnokrvno ubistvo 17-godišnje djevojke na Palama, i brutalno nasilje nad aktivistima/kinjama civilnog sektora uključujući Udruženje Okvir.

Pored zločina počinjenih iz mržnje nad LGBTIQA osobama, govor mržnje sa otvorenim prijetnjama smrću u javnom prostoru: ‘’SMRT PEDERIMA!’’, ‘’NA KOLAC! HZ!’’, ‘’PEDERI I LEZBE NAPOLJE! BNF!’’ doprinosi marginalizaciji LGBTIQA zajednice i podsticanju širenja mržnje prema istoj, ali istovremeno vodi marginalizaciji svih onih koji/se se zalažu za slobodu i ravnopravnost.

Ovim putem Udruženje Okvir šalje jasnu poruku da javna šutnja neće nikoga zaštititi, te podsjećaju vlasti da trebaju aktivno da se zalažu za poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda. Naša je odgovornost da individualno i kolektivno osudimo otvoreno kršenje i ugrožavanje osnovnih prava te da promovišemo i branimo različitost bez obzira na rod, spol, klasu, rasu, etnicitet, starosnu dob i sposobnost, jer smatramo da svi/e imamo jednako pravo da izrazimo i uživamo svoje slobode bez straha od nasilja, diskriminacije i ugnjetavanja.

Udruženje Okvir se zalaže za slobodu i ravnopravnost svih osoba i zajednica u Bosni i Hercegovini te vas poziva da ponudite svoju podršku i date svoj doprinos u građenju slobodne i ravnopravne BiH tako da sve osobe bez obzira na njihov spol, rod, rasu, etnicitet ili seksualnu orijentaciju imaju pravo na slobodu kretanja i djelovanja kako i slobode i ravnopravnosti.

 

Udruženje Okvir

 

Ostale/i potpisnice/i:

Udruženje Q (Sarajevo)

OneWorldSEE (Sarajevo)

Centar za mlade ‘’KVART’’ (Prijedor)

Akcija građana (Sarajevo)

Ženska posla (Sarajevo)

Oštra Nula  (Banja Luka)

U.G. Budućnost (Modriča)

UNSA Geto (Banja Luka)

Udruženje Priroda (Bratunac)

Fondacija Cure (Sarajevo)

Centar Žena i društvo (Sarajevo)

Prava za sve (Sarajevo)

Udružene žene (Banja Luka)

Udruženje Žene Ženama (Sarajevo)

INFOTEKA – ženski informaciono dokumentacioni centar (Zenica)

Udruženje žena MAJA (Kravica)

Home (Budimpešta)

NLO-Novosadska lezbejska organizacija (Novi Sad)

Zagreb Pride (Zagreb)

Lezbejski kolektiv Dajks (Beograd)

LGBT United Macedonia (Makedonija)

Žene u crnom (Beograd)

Amazonke (Beograd)

LORI (Rijeka)

Labris (Beograd)

SOS Konsultacije za lezbejke (Beograd)

Juventas (Crna Gora)

Queer Brigada (Crna Gora)

Sarajevski otvoreni centar (Sarajevo)

Žena BiH (Mostar)

Centar za pravnu pomoć ženama (Zenica)

Zlatiborka Popov Momčinović

Lamija Kosović

Također vam se može svidjeti…