Reagovanje Ženske mreže BiH

Ženska mreža BiH je poslala DOPIS NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA VLASTI, dana 22.10.2012. godine u kojem piše sljedeće:

Poštovani/e,

Ženska mreža BiH, koja se bavi zaštitom ženskih ljudskih prava, apeluje na poduzimanje odgovarajućih mjera povodom uznemirujućeg video klipa objavljenog 21.10.2012. godine na web stranici www.youtube.com

Link: http://www.youtube.com/watch?v=KEbfsmJ1_W4

Video pokazuje izrazite scene muškog nasilja, te je očito kreiran u svrhu daljeg zlostavljanja putem internet portala i društvenih mreža.

Kako bismo zaustavile/i nasilje nad ženom prikazanom na video snimku, članice/ovi Ženske Mreže BiH zahtjevaju od nadležnih institucija identifikaciju i sankcionisanje odgovornih osoba.

Nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini je jedan od najrasprostranjenijih društvenih  problema  koji je godinama zanemarivan od strane bh. institucija, ali i cjelokupnog društva.

Na rješavanju problema nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovine uglavnom rade nevladine organizacije sa nedovoljnim sredstvima i nedostatnom podrškom države.

Ovom prilikom zahtjevamo od nadležnih organa da pokažu aktivnije zalaganje u svrhu rješavanja ovakvih i sličnih slučajeva u budućnosti, te o tome obavještavaju javnost.

Dozvoliti da ovakve akcije prođu nekažnjeno, znači odobravanje nasilnog ponašanja, ne samo kada je u pitanju ovaj slučaj, nego i drugi koji se svakodnevno događaju.

 

O daljim akcijama koje budu  poduzete povodom ovog slučaja, molimo da nas obavjestite na broj telefona/fax-a: +387 33 264 420

 

Ženska Mreža BiH

 

                         

Također vam se može svidjeti…