Reagovanje povodom nove velike akcije Press RS 13. 09. 2012

U ime organizacija civilnog društva i pojedinki/ce koji/e poštuju i zalažu se za ljudska i ženska prava, želimo uputiti najoštrije reagovanje povodom najnovije velike akcije medija PRESS iz Republike Srpske pod nazivom „Biramo Mis Izbora 2012.“ 

 

Ova akcija je još jedan od pokazatelja kako se sloboda govora zloupotrebljava i namjerno pogrešno interpretira na štetu žena. Da je ova akcija objavljena u manje tiražnim novinama smatrali/e bismo je jeftinim salonskim trikom za nekoliko zaludnih duša koje prate ovakve izbore, ali obzirom da je objavljena u PRESSU koji se smatra možda i najtiražnijim novinama u Republici Srpskoj, ona ne smije biti ignorisana, najprije iz poštovanja prema ljudima koji kupuju PRESS. 

Pokrenuti i javno publicirati akciju Mis Izbora za „sve pripadnice ljepšeg pola koje se nalaze na izbornim listama“ tokom koje će njihov poredak na listi ljepote biti javan a sve to praćeno specijalnim nagradama za tri prvoplasirane,  potez je koji unižava i umanjuje sve napore žena i muškaraca da dokažu našem patrijarhalnom društvu da žene imaju jednaka prava kao i muškarci  u javnom i privatnom životu.

Ova akcija direktno vrijeđa žene, kako naše tako i PRESSovih marketinških stručnjaka, žene političarke  koje svake godine mukotrpno osvajaju pedalj po pedalj jednakopravnosti čije rezultate uživamo svi, žene u policiji, u vojsci, u školi,… svaku ženu koja mora dokazivati da to što nosi suknju ne znači da je manje vrijedna ili pametna. Uostalom, to je uvreda za sve žene koje kupuju PRESS svaki dan i tako doprinose održivosti ovog medija.

Svesti žene na izbornim listama na objekte koji se vrednuju samo po ljepoti,  i sve to zasladiti sa tri specijalne nagrade, dokaz je lošeg ukusa i nedostatka promišljanja,možda čak i malicioznosti prema ženskom spolu. Samo izuzetno zlonamjerne osobe/institucije mogu smatrati da je ljepota jedina vrijednost žene i da se ona može mjeriti nagradama.

Kako smatramo da PRESS nije zlonamjeran medij pozivamo uredništvo i vlasnike da učini jedini ispravan potez; da ponovo promisli o ovoj svojoj akciji, da je obustavi i da se javno izvini svim kandidatkinjama i ženama u Bosni i Hercegovini.

U slučaju da PRESS nastavi sa svojom ponižavajućom akcijom odgovor civilnog društva  u potpisu bit će da nastavimo traženje zadovoljštine za sve žene kandidatkinje i žene uopće kod nadležnih organa.

 

Udruženje INFOHOUSE

Fondacija CURE

NVO Vijeća/Savjeta  BiH

UG ToPeeR

INFOTEKA Zenica

Prijatelji Srebrenice

UG Budućnost, Modriča

Žene ženama

Udruženje Žena Most, Višegrad

Medica, Zenica

Sarajevski otvoreni centar

Priroda Bratunac

Prava za sve, Sarajevo

Udruženje žena SEKA, Goražde

OneWorldSEE

Sindikat radnika trgovine BIH  STBIH

Forum žena Bratunac

Udruženje “HO HORIZONTI” Tuzla

Udruženje “ŽENA BIH” Mostar

Neformalna grupe Savez žena

Forum jednakosti u BiH

NVO “Udružene žene” Banja Luka

Centar za pravnu pomoć ženama Zenica

Ženski centar Trebinje

Svetlana Cenić

Senka Kurt

Vedrana Seksan

Binasa Kavazović

Zehra Kačapor Džihić

Također vam se može svidjeti…