Poziv na feministički PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH

“Mizoginijo, čuvaj se!” 9. PitchWise – festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH 2014!

Od 11. do 14. septembra 2014. godine u Sarajevu 

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na svima prepoznatljiv feministički PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH, koji okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija diljem države i svijeta.

CJELOKUPNI PW PROGRAM

INFORMACIJE O RADIONICAMA

Festival je počeo iz potrebe da zauzmemo napušten i zanemaren prostor i da ga transformišemo u mjesto susreta koje će okupiti društveno angažirane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve zainteresovane za ženska pitanja u BiH i regiji. Fondacija CURE je uvijek težila ka povezivanju i umrežavanju feminističkog rada i kulture, a ovogodišnjim PW festivalom okupljamo umjetnice i aktivistice iz ženskih grupa BiH i susjednih država.

PitchWise 2014. godine ima centralnu temu:

Valovi feminizma – ženska historija i feminističko nasljeđe u 21. stoljeću

Za ovu temu se vezuju prva tri vala feminizma i predstavljanje četvrtog vala feminizma. Jedno od ključnih obilježja ovogodišnjeg PitchWise festivala jeste fokus na učešće žena u pozitivnim društvenim promjenama, pokretima, revolucijama kao globalni ženski pokret.

PitchWise ove godine će otvoriti prostor za predstavljanje svih valova feminizma širom svijeta i fokusirat će se na to kako su žene stvarale otpor svim patrijarhalnim, heteronormativnim sistemima, na koji način su žene širom svijeta kreirale pokrete i bavile se pitanjima mizoginije u njihovim područima djelovanja, te kako su uspjevale da čine promjene u društvima koje ne prepoznaje žene kao ravnopravne članice društva.

Jedan od primjera budućeg djelovanja definitivno nudi i četvrti val feminizma koji se nastavlja na ukupnu dosadašnju feminističku borbu, ali na novi način. Četvrti val predstavlja utjelovljenje feminističke fraze “osobno je političko”, koji prikazuje na koje sve načine neravnopravnost utiče na žene, ukazujući na to da ti problemi nisu individualni već zajednički. Ovaj val definiran je prvenstveno tehnološkim alatima koji omogućuju ženama da izgrade snažan, popularan i rekreativan internetski pokret protestima, marševima, konferencijama, kao i feminističkim kampanjama. Može se reći da je ovo moderni feminizam definiran pragmatizmom, inkluzijom i humorom. Parola četvrtog vala feminizma je “Mizoginijo, čuvaj se!”, jer feministkinje četvrtog vala su vrlo oštre kad ih se ne tretira ravnopravno”.

Radujemo se što ćemo ove godine imati priliku ugostiti vas na PitchWise festivalu, stoga molimo da ispunjenu prijavnicu pošaljete denija@fondacijacure.org najkasnije do 02.09.2014. do ponoći.

Festival se, po feminističkoj tradiciji, organizuje po principu volonterizma i stoga su i finansije kojima raspolažemo ograničene. Nastojat ćemo obezbijediti prevoz i smještaj za prijavljene učesnice, a prijavnice ćemo razmatrati kako budu pristizale.

Zbog ograničenih sredstava prvenstvo imaju one osobe koje najprije pošalju prijavnicu, te one koje su u mogućnosti da pokriju bar dio predviđenih troškova.

Fondacija CURE će izvršavati refundaciju putnih troškova prema regulacijama novog zakona koji zahtijeva refundaciju troškova putem ugovora o djelu. Nakon što učesnice predaju povratne karte, isplata će se izvršiti na priloženi žiro račun. One učesnice koje nemaju vlastiti žiro račun i/ili ličnu kartu mogu priložiti tražene informacije roditelja/staratelja. U prijavnici se nalaze pitanja koje je potrebno popuniti, kako bismo mogle napraviti ugovor o djelu. Molimo da osobe koje se prijavljuju na PW, a nemaju bh. pasoš, uz svoju prijavnicu pošalju i skenirani pasoš.

U nastavku prilažemo prijavnicu.

 

Dobrodošle na IX PitchWise festival!

Tim Fondacije CURE                                       

 

 

Također vam se može svidjeti…