Poziv na 8. PitchWise – festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH 2013


SVI TI FEMINIZMI –
8. PitchWise – festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH 2013!

Od 12. do 15. Septembra 2013. u Sarajevu

 

Sa velikim zadovoljstvom pozivamo vas na svima prepoznatljiv feministički PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH, koji okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija diljem države i svijeta.

Garantujemo da ovogodišnji PW pruža zanimljiv prostor za sve koje zanimaju “Svi ti feminizmi” i u kojem će naći inspirirajuću snagu da bude incijatorica i incijator promijena u svojoj lokalnoj zajednici i u svijetu.

Festival je počeo iz potrebe da zauzmemo napušten i zanemaren prostor i da ga tranformisemo u mjesto susreta koje će okupiti društveno angažirane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve zainteresovane za ženska pitanja u BiH i regiji. Fondacija CURE je uvijek težila ka povezivanju i umrežavanju feminističkog rada i kulture, a ovogodišnjim PW festivalom okupljamo umjetnice i aktivistice iz ženskih grupa BiH i susjednih država.

PitchWise 2013. godine stavlja fokus na dvije centralne teme:

1.  Proces razvitka i forme u kojima se feminizmi pojavljuju, društvena stvarnost u  kojoj  djeluju, teme kojima se bave, te proturječja u feminizmima

2. Otkrivanje (ne)specifičnosti ženske umjetničke prakse unutar muško dominiranih heteronormativnih binarnih prostora.

Prvom temom će se baviti teorijski i aktivistički dio festivala u vidu predavanja, panela, radionica i javnih razgovora. Ideja je otvoriti prostor za predstavljanje feminizma kao jednog od najznačajnijih pokreta za odbranu ljudskih prava u istoriji, koji se u procesima kroz koji je prolazio formirao u širok spektar ideja i politika koje se međusobno nadopunjuju i isprepliću, a same za sebe odražavaju društvene stvarnosti u različitim vremenskim periodima i kulturološkim prostorima.

Drugom temom će biti prožiman umjetnički dio festival u vidu izložbi, radionica, performansa, filmova, koncerata. Razmatrat će se pitanja specifičnosti rada i senzibilnosti ženske feminističke i kvir umjetnosti, te uticaj muško dominiranog prostora na njihov rad.

Više o festivalu pogledajte na: https://infostuf.com/wp-site/wp-content//index.php?do=article&article_id=492

 

Radujemo se što ćemo ove godine imati priliku ugostiti vas na PitchWise festivalu, stoga molimo da ispunjenu prijavnicu pošaljete na denija@fondacijacure.org najkasnije do 04.09.2013. do ponoći. Detaljne informacije o radionicama možete pronaći ovdje.

Festival se, po feminističkoj tradiciji, organizuje po principu volonterizma i stoga su i finansije kojima raspolažemo ograničene. Nastojat ćemo obezbijediti prevoz i smještaj za prijavljene učesnice, a prijavnice ćemo razmatrati kako budu pristizale.

Zbog ograničenih sredstava prvenstvo imaju one osobe koje najprije pošalju prijavnicu, te one koje su u mogućnosti da pokriju bar dio predviđenih troškova.

Fondacije CURE će izvršavati refundaciju putnih troškova prema regulacijama novog zakona koji zahtijeva refundaciju troškova putem ugovora o djelu. Nakon što učesnice predaju povratne karte, isplata će se izvršiti na priloženi žiro račun. One učesnice koje nemaju vlastiti žiro račun i/ili ličnu kartu mogu priložiti tražene informacije roditelja/staratelja. U prijavnici se nalaze pitanja koje je potrebno popuniti, kako bismo mogle napraviti ugovor o djelu.

 

Dobrodošle na VIII PitchWise!

Tim Fondacije CURE                                       

Također vam se može svidjeti…