PitchWise noćni program četvrtak ”FEMmachine- žene u elektronskoj muzici“

„FEMmachine”

20:30 – 21:30 Art Kino KRITERION

Bend LEIFERT (Hrvatska)

Leifert je nastao 2010. godine promjenom postave grupe Larve, a sačinjavaju ga dvije vrlo mlade žene: Petra Leifert na vokalu, bassu, sintu i matrici i Gia Leifert na sintu. Radi se o elektro synth duo band-u koji kombinacijom nekih starijih bendovskih štihova, kao što su EBM kasnih 80ih i synth pop tokom 80ih, i novijih tehnika stvaranja pretežito sintetičkih zvukova, tvore jedan zaseban i pomaknuti zvučni zid elektronske glazbe. Do sada su nastupale po Rijeci, Zagrebu, Zaboku, Krku, Kninu itd. te u velikom broju po Sloveniji otkuda najviše nose pozitivne reakcije. Na koncertima stvaraju mističnu ali i punu naboja atmosferu koja uz izraženu vizualnu estetiku daje punu sliku benda.

Početkom 2013. odabranih dvanaest pjesama, stvaranih od vremena nastanka benda, upravo je objavljeno na istoimenom Leifert-ovom prvom studijskom albumu. Nakon dva singl spota krenula je koncertna promocija.

„FEMmachine- žene u elektronskoj muzici“

22:00 Art Kino KRITERION

DJANE  MaRie CheRie (BiH)

Lana Prerad aka maRie cheRie je rođena 1986. u Zagrebu. Završila muzičku školu u Banja luci. Student Fakulteta za grafički dizajn u Banjaluci. DJingom se bavi od 2003. godine, kada je počela da radi na lokalnoj radio stanici. Prvi ozbiljniji koraci su se desili u audio-vizuelnom sastavu Elektropionirke, sa kojim je proputovala sve veće gradove regiona. Nakon toga nastavlja da radi sama. Od nedavno gostujući član Zbeletron kolektiva iz Zagreba. Može se pohvaliti nastupima na EXIT festivalu (Elektrana, Loud&Queer stage), Befemu (BG), KC Grad (BG), te brojnim nastupima u Zagrebu, Sarajevu i Banjaluci.

MaRie cheRie vas u svojim setovima raspleše, razljuti, zaljubi, razdrmaa, hipnotiše. Svašta se čuje. Electroclash, electronica, post PUNK,  avant-garde, alternative popcorn & porno karaoke, dance, nu disco, electropunk, onehitwonders, himne, poskočice, trash i sve što vole mladi. A i malo stariji. Muzika sa jasnim stavom. Od electropunk diva, Miss Kittin, Peaches, do Bebi Dol i Donne Summer.  Neočekivani obrti i smjelo kombinovanje domaće i strane produkcije su garant za party do zore.

Linkovi:

 

http://www.mixcloud.com/maravisnjica/

DJANE  Elle.M  (BiH)

Elle.m Jedinstven spoj umjetnosti,originalnosti i ženske intuicije. Ukoliko imate ikakav doticaj s underground elektronskom glazbenom scenom u Sarajevu ,njeno ime niste mogli izbjeći – Ilvana Dizdarevic /Elle.M . Rodjena u Sarajevu, gdje ljubav prema glazbi otkriva još kao djevojčica pustajuči muziku s kaseta. Ilvana je tako svoju muzičku karijeru započela 2000. god.uređujuci muzicki dio u kultnoj alternativnoj kafani Barhana. U periodu od 2002. do 2008. nastavlja uređivati isti segment u Budha Baru i Fisu. Svoj prvi ozbiljniji nastup imala je na zatvaranju V-day-a 2008.god. u Fis Kulturi nastupajuci zajedno sa Starkama.

 

Ilvana pronalazi ljubav i u produkciji. U 2012.god. sa jednom od članica Starki, Andrejom Dugandžić započinje novi projekat pod nazivom Black Water and Her Daughter. Pored samostalnih nastupa Elle.M je svirala jos na festivalima kao sto su Pitchwise 2008, Dani Sarajeva u Beogradu 2009, Mesto Zensk 2008. Ljubljana, VoxFeminae Zagreb 2009, te festival elektrnoske muzike Terminal (2011, 2012 ) Sarajevo.

Također vam se može svidjeti…