POLITIČARKE JESU LIDERICE

Fondacija CURE uz podršku Fondacije Heinrich Böll iz Sarajeva, realizuje projekat pod nazivom „Političarke jesu liderice“.

Projekat će biti realizovan od maja do oktobra 2015. godine u četiri opštine, a to su : Prnjavor, Prozor/Rama, Orašje i Tešanj. Aktivnosti projekta jesu realizacija po dvije radionice u navedenim opštinama koje će se raditi sa ženama iz različitih političkih partija, i aktivisticama iz različitih nevladinih organizacija.

Osnovni cilj ovog projekta jeste doprinos pri jačanju kapaciteta žena u političkim partijama, naročito onih koje djeluju na lokalnom nivou, te osnažit ih da budu incijatorke pozitivnih promjena u svojim lokalnim zajednicama, i motivirat ih da se aktivnije uključe u zagovaranje za ženska prava, te stvaranju partnerskih odnosa sa nevladinim ženskim organizacijama. To ćemo postići tako što ćemo putem ovih radionica/edukacija razgovarati sa ženama u političkim partijama i aktivisticama o tome kako kroz odnose s javnošću, jačanje liderstva, i razvoj političkih vještina, mogu obezbijediti vidljivost i zastupljenost žena na mjestima donošenja odluka.

Također želimo kreirati siguran prostor za umrežavanje i razmjenu iskustava sa ženama iz političkih partija iz BiH iz različitih lokalnih zajednica i aktivistkinja iz nevladinog sektora iz cijele rijegije. Ideja je da najmanje 5 učesnica sa radionica učestvuju na PitchWise festivalu žesnke umjetnosti u aktivizma (PW) u Sarajevu u septembru, kako bi mogle da se osnaže u aktivnističko feminističkom djelovanju, i da spoznaju koliko je važna podrška i solidarnost kada su u pitanju ženska prava. 

Također vam se može svidjeti…