PitchWise 2016: Dođi, uveži i poveži

Program ovogodišnjeg PitchWise (PW) festivala održan je u JU Centar za kulturu i informisanje Kantona Sarajevo (bivši BKC), gdje su održavane radionice, panel diskusije, izložbe i performansi, a drugi dio programa odvijao se u Art kinu Kriterion gdje se odvijao zabavni dio festivala. 
 
Centralna tema ovogodišnjeg PW festivala bila je propitivanje individualnih aktivističkih iskustava i savremenih društvenih konteksta u djelovanju protiv patrijarhata. Neke od tema o kojim se govorilo na festivalu tiču se novih snaga, savremenih konteksta, te otvaranja prostora za razgovor sa novim generacijama feministkinja i aktivistkinja koje će izložiti svoje motive političko-aktivističkog djelovanja. Jedna od novih snaga je i Safija Choff Skopljak koja je govorila na panelu “Nove snage – novi kontekst”.
 
 

Foto: Safija Choff Skopljak
 
“Ja sam svojom pojavom automatski udarac na patrijarhat jer nosim široke majice i široke hlače, koje su označene kao ‘muške’; udarac sam jer znam kako da koristim bušilicu i postavim police; udarac sam jer sam nekad lijena i odmaram se po cijeli dan – u svakom segmentu života izazivam patrijarhat.” – rekla nam je Choff. 
 
Dođi – uveži – poveži
 
PitchWise je već 11 godina zaredom mjesto gdje se aktivistkinje, feministkinje i sve/i zaniteresirane/i za ženska pitanja sklapaju nova prijateljstva, razmjenjuju iskustva i zajedno djeluju u borbi protiv patrijarhata.
 
“Prošle godine smo ponosno proslavile deset godina PW festivala, i bilo je zanimljivo vidjeti gdje su žene koje su svoje prve početke imale na ovom festivalu. Ove godine smo se, kako naš slogan kaže, fokusirale na povezivanje i upoznavanje žena, kako bi one same pokrenule neke revolucionarne pokrete i možda pokrenule neke nove pravce feminizma”, riječi su Vildane Džekman, aktivistkinje i feministkinje Fondacije CURE
 
Foto: Vildana Džekman
 
Na festivalu su otvorene brojne diskusije koje su se fokusirale na revolucije koje žene pokreću, rezimirane su već pokrenute revolucije, te se raspravljalo o tome gdje se griješi i koje stvari bi se trebale promijeniti kako bi bitka protiv patrijarhata bila uspješnija.
 
“Jako je važno da dođemo do svake žene, i mi idemo u ruralna područja, ali nam je mnogo važno da žene iz malih gradova dođu u Sarajevo ili druge veće gradove i da vide šta je to što njima nedostaje u njihovom gradu, i mislim da PitchWise to omogućava iz godine u godinu”, dodaje Vildana. 
 
Preko 90 umjetnica i govornica iz cijelog svijeta je uzelo učešće na ovogodišnjem PW festivalu. Kroz formalne i neformalne diskusije one su razmjenjivale iskustva i ideje, vođene istim ciljem – sputavanje patrijarhalnih normi i jednaka prava za sve.
 
Feminizam u muškim rukama
 
Jedna od govornica na PW festivalu bila je Mona Eltahawy, feminitskinja i aktivistkinja, te autorica knjige “Hidžabi i himeni – zašto je bliskom istoku potrebna seksualna revolucija”. Mona u svojoj knjizi piše o problemu s kojima se muslimanke suočavaju, a to je da ih se svodi na ono što nose na glavi i na njihove spolne karakteristike – što predstavlja veliki problem. Primjer je odluka u Fancuskoj kojom se zabranjuje nošenje burkinija na plaži, o čemu se i govorilo u toku neformalnih diskusija u toku festivala.
 
“Ta odluka predstavlja kršenje ženskih prava, zato što je nošenje hidžaba, burke ili nikaba odluka žene. Opozivanje te odluke u svrhu poštivanja ženskih prava je čista politizacija feminizma, i to se dešava kad feminizam u muškim rukama služi za osvajanje političkih poena”, kaže Mona. 
 
Foto: Mona Eltahawy
 
Ovo pitanje je bilo pokrenuto i u toku konferencije “Žene i uloga spolova u svijetu”, koje je na kraju izazvalo burnu raspravu.
 
“Ja sam sama nosila hidžab devet godina. Iako žena ima pravo da odluči da li će nositi hidžab, meni je trebalo godinu dana da odlučim da ga prestanem nositi i osam godina da ga konačno skinem. Pritisak koji sam osjećala zbog tradicije, i riječi da je to moja odluka, ali da bi ga ipak trebala nositi koje su dolazile su od muškaraca u mojoj okolini”, dodaje naša sagovornica. 
 
Mnogo je primjera u kojima se feminizam koristi u pogrešne svrhe, gdje borba protiv patrijarhata gubi smisao.
 
“Zbog toga je važno otvoreno govoriti o pitanjima poput hidžaba i prava da ga muslimanka ne želi nositi, ali niko nema pravo da ga ženi zabrani nositi ili da je natjera da skida burkini na plaži”, zaključuje Mona.
 
“Možeš, ali” ne dolazi u obzir
 
Festival je zatvoren panelom “Digitalni feminizam” na kojem su učestvovale pokretačice novog vala digitalnog feminzma na našim prostorima, koje se kroz sarkazam i šalu bore protiv patrijarhalnih normi.
 
Cijeli festival je bio posvećen uvezivanju i jačanju žena, te konačnom izbacivanju iz govora floskule “možeš, ali ipak ti si žena”. Biti aktivistkinja i feministkinja ne znači biti samo u nevladinoj organizaciji, ne znači samo pisati projekte, već je aktivizam i odmoriti se dok gomila prljavog posuđa stoji u kuhinji, aktivizam je i otvoreno pričati o menstruaciji, nositi široke hlače i majice. Aktivizam je da na svako “Možeš, ali..” reagiramo i borimo se za prava, jer nije riječ o privilegijama ili traženju posebnih prava, već podjednakom poštivanju ljudskih prava. 
 
Zbog toga nam je potrebno više festivala poput PitchWisea, uvođenje rodno osjetljivog jezika u javne institucije i svakodnevni govor, potrebni su nam mediji koji govore o feminizmu i mlade snage koje će novim idejama unaprijediti borbu protiv patrijarhata. 
Preuzeto sa: http://diskriminacija.ba/teme/pitchwise-2016-do%C4%91i-uve%C5%BEi-i-pove%C5%BEi

Također vam se može svidjeti…