PITANJE GODINE – Zašto glasati za ženu?

PITANJE GODINE – Zašto glasati za ženu?

NE JEDAN – 101 RAZLOG!

Prvo medijsko predstavljanje projekta „101. razlog zašto glasati za ženu“ će se desiti u četvrtak, 15.04.2010. godine u 12.00. sati u Kući ljudskih Prava, Ante Fijamenga 14b, gdje će predstavnici/ce organizacija koje/i su uključeni/e u incijativu predstaviti važnost prisustva žene u procese donošenja odluka kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Cijeli projekat je osmišljen da osnaži pojedinku kakao bi mogle zahtijevati ravnopravno uživanje istih prava u učešću u političkom i javnom životu, koja su garantovana Ustavom (Ustav BiH, FBiH i Ustav RS).

Na Press koferenciji uvodnu rijeć će imati ambasador Švicarske u BiH Dr. Rolf Lenz.

Poslije predstavljanja projekta medijima, Udruženje INFOHOUSE, TPO fondacija i  Fondacija CURE organizuju dvodnevni trening članicama deset partnerskih organizacija u ovom projektu, kako bi stekle uvid u strategiju ovogodišnjih projektnih aktivnosti. Treningom 15.04. i 16.04.2010. godine će se obuhvatit mnoge teme koje uključuju građansku aktivnost i ženska ljudska prava, kao i podjela aktivnosti po lokalnim zajednicama, kako bi projekat „101 razlog zašto glasati za ženu“ obuhvatio što veću prstornu i populacijsku pokrivenost.

Projekat će se implementirati u 36 bosanskohercegovačkih gradova i 105 ruralnih područja, gdje će se građani/građanke educirati i animirati da na predstojećim izborima glasaju za žene (projekat ne zagovara niti jednu stranku), da promisle o snazi svojih glasova koje mogu koristiti u iniciranju promjena, povećanju uticaja i broj glasova žena u političkom životu u BiH.

Želimo da edukacijom žena u ruralnim i urbanim  sredinama povećamo svijest o važnosti uključenosti žena na mjestima odlučivanja.

Krajnji efekat će biti podizanje svijesti društva u cjelini da je žensko biračko tijelo snažno čak i ako je bilo zanemarivano u prošlosti, i čak ako se nastavlja ignorisati i sada.

Također vam se može svidjeti…