OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA R. POČUČI – JOŠ VIŠE PODSTIČE NASILJE NAD BRANITELJKAMA LJUDSKIH PRAVA

Da podsetimo: portparol protivterorističke jedince MUP-a Radomir Počuča pozvao je (25.3.14.) na svom fejsbuk (facebook) statusu huligane da se obračunaju sa Ženama u crnom, nakon što smo obeležile 15 godina od ratnih zločina srpskih snaga nad kosovskim Albancima. Ovaj poziv je izazvao neprekinuti lanac napada nad aktivistkinjama Žena u crnom, kako verbalnih, tako i fizičkih.

Suđenje je trajalo tri godine i završeno je oslobađajućom presudom.

Sudska odluka kojom se oslobađa Radomir Počuča otvara prostor za nesmetane, nekažnjive napade svih nasilnika na sve organizacije civilnog društva koje zastupaju ljudska prava,  podsećaju na počinjene zločine u ratovima vođenim u naše ime, i koja se bore protiv diskriminacije marginalizovanih društvenih grupa. Ona potvrđuje i da se duboki poremećaj društvenih vrednosti ozbiljno reflektuje na rad institucija, uključujući nezavisne i samostalne organe. 

Ova odluka pokazuje i da su samo neki građani zaštićeni, i to u posebno hitnim postupcima, od svih vrsta izjava koje izazivaju „duševnu bol“, dok realno ugrožene građanke i građani treba da dokazuju ugroženost u beskrajno dugim parničnim postupcima, čak i kada je sasvim jasno da se radi o pozivu na nasilje.

Oslobađajućom presudom potvrđeno je da u ovoj državi neograničena sloboda govora postoji samo za one koji šire mržnju, nasilje, diskriminaciju, nacionalizam i militarizam.

Ova presuda predstavlja vetar u leđa svima koji vrše nasilje nad svima koji su drugačiji u etničkom, seksualnom, političkom pogledu, a posebno ranjivim grupama, među kojima su najbrojnije žene. Presuda je obračun nad svim odgovornim, solidarnim i svim slobodno mislećim građankama, aktivistkinjama za ljudska prava koje se zalažu za mir, poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda.

Sloboda govora, kao i izražavanje stavova, ne sme da uključuje bilo kakav poziv na nasilje.

Zato što nećemo da nam nasilje bude svakodnevnica, izražavamo najoštriji protest zbog nekažnjivosti otvorenog poziva na nasilje, diskriminaciju, ugrožavanje sloboda i prava drugih.

Mi ćemo se obratiti svim relevantnim međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i kao odgovorne aktivistkinje nastavićemo da vršimo pritisak na institucije u pravcu poštovanja ljudskih prava i ispunjavanja međunarodnih obaveza, na koje se država Srbija obavezala, a pre svega u okviru procesa priključivanja Evropskoj uniji.

Politički odgovorno i solidarno sa Ženama u crnom,

 

Autonomni ženski centar

U Beogradu, 15.12.2016.

Također vam se može svidjeti…