Nina Mašina, grafička dizajnerica: “Ako nešto radiš s ljubavlju, to sigurno daje rezultate.”

 

Tekst pripremila i uredila: Sunita Hotić, volonterka Fondacije CURE

Aleksandra Nina Knežević je grafička dizajnerica i umjetnica. Već odmalena pokazuje kreativnost i dar za umjetnost što joj je u mnogome pomoglo da odabere  svoj životni put. Nina je prvo završila Srednju umjetničku školu, a potom je diplomirala grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju.

Višestruko je nagrađivana i svjetski priznata umjetnica, a već osam godina njene ilustracije krase Buybookova izdanja. Od 2007. godine vlasnica je branda Sarajevo Dingbats gdje dizajnira autentične suvenire Sarajeva.

Njena djela fasciniraju, njena priča inspiriše, a njena parola je “Zadrži dijete u sebi”. Ona već godinama uspijeva u tome i svakim danom sve više opravdava svoj nadimak Nina Mašina. Slijedi njena motivirajuća priča.

 

 

Još uvijek u stvaralačkom poletu

Mislim da sam odmalena bila u stalnom istraživanju kreativnog, na času likovnog sam uživala s papirima, bojama, tehnikama pa i neke nagrade sam već tada dobijala! Sjećate li se manifestacije “Mladi voljenom gradu”? Mislim da sam nekoliko tih nagrada likovnog stvaralaštva dobila… Ne znam da li me baš ta uspješnost na časovima likovnog  odgoja poslije natjerala da se odvažim i kažem roditeljima da ću pohađati Srednju umjetničku školu ili nisam imala zanimljiviju ideju u tom momentu, tako da sam završila i Srednju umjetničku školu, a kasnije i Likovnu akademiju. Nekako sam oduvijek u nekom stvaralačkom poletu i još mi nije dosadilo! Motiviše me sama činjenica da radim ono što istinski volim, što bih možda radila i da nisam završila školu za taj posao… Ne mogu se zamisliti da idem na neki posao koji mi se ne radi, da se svaki dan borim s mišlju o nezadovoljstvu zašto to radim… Moj posao je ujedno i moj hobi, radim što volim, kad to želim i uživam u tome… to je za današnje vrijeme velika privilegija. Mislim da treba slušati sebe, probati se baviti onim što voliš, a i što znaš raditi. Možda jeste teško pomiriti sve te želje, ali obično se one poklope, ako nešto istinski voliš, tome se i posvećuješ… Ne treba ništa na silu pokušavat jer se to i osjeti onda u tvom radu. Po mom mišljenju, bolje ništa ne raditi nego svašta… Ako nešto radiš s ljubavlju, to sigurno daje rezultate.

 Zadrži dijete u sebi

Ono što ja otpočetka radim jeste i edukacija obilazeći razne festivale, gledajući mnoge stručne časopise i knjige i nekako sama dođeš do toga šta je to što ti leži. Konkretno, ja istražujem način na koji se najbolje izražavam, a to je, kroz dizajn,  neka kompilacija ilustracije i tipografije gdje slova dobivaju formu ilustracije, a slika nekada bude slovo. Prije nekoliko godina novinarka iz Print magazine napisala je o mojim radovima kako se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju… i ja sam se pronašla u tim riječima. Moj rad uvijek ima jednu dozu grafičke razigranosti, koristim crtež, ilustraciju, zanimljivu tipografiju, a moja parola je i “Zadržite dijete u sebi!”, tako da se u radovima može osjetiti i neka dječija, pa čak i naivna likovnost, a upakovani su dugogodišnjim iskustvom, tako da su mislim i prepoznatljivi. Potenciram i na dobroj tipografiji jer sam obožavateljica tipografije, slova, fontova, a i sama sam radila neke od njih.

Kreativna i inovativna

Već nekoliko godina radim naslovnice za izdavačku kuću Buybook, zatim radim na razvijanju brenda Sarajevo Dingbats, suvenira Sarajeva koje sam počela još prije deset godina kada su nastali samo stilizovani simboli grada, a kasnije se razvili i do suvenira koji su jedna savremena ponuda turistima, ali i bilo kome ko želi nešto originalno s duhom Sarajeva. 

U zadnje vrijeme istražujem bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe pa sam u sklopu projekta “Pišem ti Bosančicom” napravila i font Bosančicu i jedan bukvar za djecu, ali i za sve one koji se osjećaju kao djeca i koji bi možda htjeli saznati nešto više o ovome pismu. Tako sam na konkursu koji je organizovan pod projektom “Pišem ti Bosančicom” dobila i prvu nagradu za svoj rad “Bosančica za djecu”.

Ove godine radila sam za Zemaljski muzej posebne bojanke za djecu (i odrasle) s motivima iz kolekcije muzeja: Stećci, Bosanski ćilim i Insekti. Bojanke se mogu nabaviti u Zemaljskom muzeju, a imali smo jako pozitivan odjek prema cijelom projektu i ideji. 

Za dobru dizajnericu mislim da je potreban i talenat, ali i trud! Ako si talentovana, a ništa ne radiš, ne trudiš se – ništa nećeš napraviti. Ako stalno radiš, a nisi talentovana, napravit ćeš svašta, ali nećeš moći procijeniti šta je dobro! Mislim da je tako općenito sa svim stvarima u životu!

 

 

 

Također vam se može svidjeti…