ODRŽANA RADIONICA ZA LBQ (lezbejke, biseksualne i queer) žene

Radionica  „Zona LBT*Q sigurnosti“  koju je Fondacija CURE organizovala u četvrtak i petak okupila je 25 lezbejki, biseksualnih i queer žena s područja cijele Bosne i Hercegovine. Učesnice su  kroz radionicu  imale priliku da se upoznaju s različitim temama, kao i da se povežu i dogovore neka buduća zajednička djelovanja i druženja.

Trenerice su učesnice upoznale s LBTQ terminologijom, provele ih kroz pravni okvir i zaštitu, s posebnim akcentom na načine pravne zaštite. Takođe, učesnice su imale priliku da se upoznaju s terminološkim osnovama sigurnosti, načinima prepoznavanja prijetnji kao i da kroz grupni rad osvijeste i procijene rizike koje podrazumijevaju prijetnje te slabosti i kapacitete kako u ličnom tako i u aktivističkom djelovanju.

Radionica je imala za cilj da osnaži i poveže lezbejke, biseksualne i queer žene s prostora cijele Bosne i Hercegovine, da ih motiviše za buduća aktivistička druženja, djelovanja i reagovanja na diskriminaciju i nasilje.

 

Fondacija CURE je feminističko-aktivistička organizacija koje je prepoznata kao organizacija koja radi na osnaživanju LBTQ (lezbejki, biseksualnih, trans* i queer) žena i ovo je jedna u nizu radionica koje je organizovala s ciljem osnaživanja LBT*Q žena i njihovog oslobađanja u zoni nesigurnosti i straha s kojima se nose svakodnevno u bh. društvu.

Također vam se može svidjeti…