Održan Fem kamp pod nazivom Ženska ljudska prava

Fondacija CURE je u periodu 19-21.04.2013 održala Fem kamp pod nazivom Ženska ljudska prava na Trebeviću u Napretkovom domu u sklopu projekta “Rodno uvjetovano nasilje: Pogled iz drugog ugla – Nasilje u vezama mladih“ finansiran od strane cfd – Christlicher Friedensdienst iz Švicarske. Na Fem Kampu je bilo prisutno 16 učesnica.

Trodnevni Fem kamp je mjesto gdje su se mlade žene i djevojke na zanimljiv način mogle upoznati sa temama koje se tiču aktivizma, s osnovnim teorijama feminizma, ženskih ljudskih prava, te na taj način osnažiti nove generacije da se aktivno uključe u pozitivne društvene promjene.

Teme Fem Kampa su bile:

„Predrasude, steretopi i diskriminacija“

„Spol i rod“

„Najvažnija postignuća feminizma – prvi val, drugi val i treći val feminizma“

„Odgovornost medija u odonosu na rodnu jednakost“

„Šta je nasilje“

Fem kamp je nastao iz potrebe da se kreira siguran prostor za zainteresovane mlade žene i djevojke kako bi one kroz interaktivni rad uvidjele potrebu za kritičkim posmatranjem bosanskohercegovačkog društva iz prizme rodne jednakosti.

Neke od refleksija sa Fem Kampa:

Današnji dan je bio jako poučan, u smislu usvajanja novih znanja o feminizmu  I bilo je jako emotivno, potresno i ujedno iscjeljujuće. Hvala vam.

Da je bolje ne bi valjalo. Hvala za divna dva dana.

Dan je prelijep, fenomenalan, atmosfera, puno pozitivne energije, jedva čekam sutrašnji dan.

Zanimljiv dan, odličan. Bile smo umorne od puta ali popravile ste raspoloženje. Teme su odlične i uglavnom je dobro prošlo. Sutra ćemo biti odmornije tako da jedva čekam sutrašnji dan.

 

 

Također vam se može svidjeti…