Novinarska nagrada “Srđan Aleksić”

Nevladinim organizacijama, udruženjima marginalizovanih grupa

Poštovane/i,

ovim putem pozivamo sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, posebno one koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave marginalizovanim grupama da se uključe u monitoring medija u cilju nagrađivanja onih medija koji su na najprofesionalniji način i u kontinuitetu izvještavali o ovim društvenim grupama.

Naime, Helesinški paralament građana sa partnerima/cama je raspisao Konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“, u kojem, pored ostalih nagrada, postoji i specijalna nagrada za izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu, gdje nevladine organizacije imaju priliku kandidovati, uz obrazloženje, medije i novinare/ke koji/e su na profesionalan način i kontinuirano izvještavali/e o ovim kategorijama.

U prilogu Vam šaljemo Plakat Konkursa koji je otvoren do 31. marta 2011. godine i koji možete postaviti u Vašim radnim prostorijama.

U sklopu X-press inicijative odrzano je desetine doručaka s medijima na brojne teme marginalizovanih grupa u BiH, a nedavno je objavljen i Riječnik pojmova za senzitivno izvještavanje o stvarnostima svih ljudi u BiH, posebno marginalizovanih (preuzmi rjecnik).

Vaše prijedloge i obrazloženja ili eventaulna pitanja možete slati putem e maila azolja@hcabl.org, a za više informacija posjetite naš web www.hcabl.org.

Također vam se može svidjeti…