Mirovna akcija sjećanja na žrtve u Srebrenici

Mirovna akcija sjećanja na žrtve u Srebrenici

 

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), ovim putem obavještava javnom mijenje u Bosni i Hercegovini i regionu da će aktivisti i aktivistkinje glavnog odbora UDIK-a i novootvorenog Odjeljenja UDIK-Zenica 9. jula 2014. godine održati zajedničku simboličnu mirovnu akciju povodom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici ispred katedrale Presveta Srca Isusova sa početkom u 18h. Akcija predviđa sat vremena šutnje u crnini.

Sutradan, 10. jula 2014. god. aktivisti i aktivistkinje UDIK-a u Bosni i Hercegovini  u suradnji sa Ženama u crnom Srbije obilježiti će mirovnom akcijom Srebrenicu u Beogradu na Trg Republike. U Beogradu su planirane dvije akcije i to u 12h ispred Predsjedništva Republike Srbije, i u 18h na glavnom beogradskom Trgu Republike.

Ovo će biti prva mirovna akcije UDIK-a izvan granica Bosne i Hercegovine i historijsko stajanje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Žene u crnom Srbije na putu suočavanja sa prošlošću i tranzicionom pravdom u regionu, ali i gradnje zajedničkog shvatanja prošlosti u borbi koncept pomirenja sa odgovornosti.

11. jula 2014. god. aktivisti i aktivistkinje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Žene u crnom će prisustvovati komemoraciji i odati počast svim ubijenim žrtvama genocida u Srebrenici.

 

 

Također vam se može svidjeti…