KECELJE NA VJEŠALICE I ZA OPĆINSKE GOVORNICE

KECELJE NA VJEŠALICE I  ZA OPĆINSKE GOVORNICE

– 101 razlog zašto glasati za ženu se nastavlja –

Fondacija CURE i Udruženje INFOHOUSE  od 24. – 26.06.2011.  godine, u sarajevskom hotelu Hayat, organizuju nastavak edukacije 25 aktivnih građanki iz vladinog i nevladinog sektora, a sve u cilju promjene slike i uloge žene na bh političkoj sceni

Vraćanje žena iz posljednjih klupa na pozicije vlasti i moći, pozicije sa kojih se odlučuje, nastavlja se novim modulima edukacije 25 predstavnica različitih partija i nevladinog organizacija iz 11 bh gradova.

Učesnice seminara aktivne su članice eminentnih političkih stranaka poput, SDP-a, SDS-a, SNDS-a, HDZ-a, Radom za boljitak, PS-a koje obavljaju funkcije zastupnica u Federalnom parlamentu BiH, predsjednice su općinskih odbora, predsjednica, potpredsjednica i članice kantonalnih odbora različitih stranaka, foruma, predsjednice klubova poslanika, poslanica u skupštini i predstavnice nevladinog sektora iz Sarajeva, Sokoca, Travnika, Banja Luke, Zenice, Breze, Goražda, Bratunca, Bijeljine, Hadžića i Mostara. One će kroz ovaj seminar pokrenuti i dati odgovore na pitanja: gdje su žene u bh društvu, zašto trebaju biti aktivnije. Također, pružit će im se prilika da prodube i steknu nova znanja i vještine o izgradnji dobrog političkog imidža, liderstvu, te uoče vještine neophodne za učešće u političkom životu Bosne i Hercegovine.

Ovo je drugi, edukativni dio projekta pod nazivom „OSNAŽIVANJE ŽENE U POLITIČKOM ŽIVOTU BIH“ u 2011. godini koji je namijenjen svim ženama koje žele da se uključe u donošenje odluka u BiH – da zauzmu svoje mjesto u političkom životu. Seminar je pokrenut u cilju pripreme, osnaživanja i jačanja političke uloge žene na lokalne izbore 2012. godine.  Podršku projektu dali su: Office  of  Public Affaires US Embassy i Fondacija Heinrich Boll.

Slika političke situacije u BiH nije nimalo olakšavajuća za žene ni u 2011. godini, poslije Općih izbora u BiH, jer ih nema ni u Predsjedništvu, ni na mjestima na kojima se odlučuje. Na posljednjim lokalnim izborima na teritoriji cijele BiH žene su dobile samo tri najviše pozicije – načelnice općina! Ovakav loš položaj žena na političkoj sceni je uzrok i nevidljivost političarki kako u javnom, tako i u medijskom životu. Uz treninge koje organizuju Fondacija CURE i Udruženje INFOHOUSE učesnice će se informirati i osnažiti da same osiguraju veću vidljivost, promovišu svoje vrijednosti i potencijale sa ciljem ostvarivanja boljih odnosa sa medijima.

Osim edukativnih radionica projekt će biti realiziran i putem javnih debata, uličnih akcija, posjete građanki centrima lokalne vlasti i moći, a sve to uz medijsku kampanju kako bi se ohrabrile, educirale i osnažile bosanskohercegovačke političarke i predstavnice NVO da budu aktivne u političkom i javnom životu BiH.

Za više informacija, molimo kontaktirajte INFOHOUSE na broj telefona 033 658 953, ili pišite na e-mail emina@infohouse.ba ili almina @fondacijacure.org.

Također vam se može svidjeti…