Izložba fotografija i predstavljanje putopisne poezije ”JUŽNA POLUTKA: PREKOOCEANSKA PUTOVANJA DVIJU SESTARA“

Četvrtak , 12.09.2013. u galeriji MAK, u 12:00  Svečano otvaranje VIII PitchWise festivala

Izložba fotografija Dijane Klarić „JUŽNA POLUTKA: PREKOOCEANSKA PUTOVANJA DVIJU SESTARA“ Maja Klarić (Hrvatska)

JUŽNA POLUTKA: PREKOOCEANSKA PUTOVANJA DVIJU SESTARA

Izložene fotografije dio su ciklusa “Plan bijega: Australija” autorice Dijane Klarić. U Sarajevu će posjetitelji/ce moći pogledati deset putopisnih fotografija s raznim australskim prepoznatljivim i manje prepoznatljivim detaljima, nadahnutim naslovima kojima ova mlada, prerano preminula fotografkinja nastoji promatračima prenijeti poruku o ljepoti življenja i nesputanih putovanja. Naime, Dijana nas je tek nedavno napustila zbog teške bolesti, no, sada njezina sestra nastavlja i svoj i njezin rad, Maja Klarić nastavlja živjeti i stvarati svoj i Dijanin život istovremeno.
Pjesnikinja Maja Klarić ovom će prilikom čitati odlomke iz zbirke “Quinta Pitanga” nastale tijekom dvomjesečnog rezidencijalnog programa na brazilskom otoku Itaparica. Zbirka putopisne poezije iz Brazila bit će objavljena u izdanju VBZ-a ove jeseni. Uz stihove iz „Quinte Pitange“ Maja će čitati i pjesme iz svoje prve zbirke putopisne poezije “Život u ruksaku” (AGM, 2012.) a koje su nadahnute njezinim europskim putovanjima, ali i putovanjima kroz vrijeme, prostor i ljude.

O autoricama:

Dijana Klarić (Šibenik, 1986. – Zagreb, 2013.) diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Marketing. Završila je dva tečaja napredne digitalne fotografije. Osvojila je drugu nagradu na Natječaju za amatersku fotografiju „Motivi otoka“ za fotografiju „Sporo poslijepodne na otoku“ 2008. godine. Izlagala je na skupnoj izložbi u Trstu (Italija, 2008.) u sklopu Međunarodnog pjesničkog natječaja „Castello di Duino“. Na Festivalu pop književnosti „Kliker!“ 2008. u Zagrebu prvi je put predstavila projekt „Poetske razglednice“ koji je polučio veliki uspjeh te se njime nastavila baviti i poslije, kombinirajući fotografiju i poeziju na raznim materijalima i kroz različite vrste umjetničkog izraza okupljene pod nazivom Fotopoetika. Objavila je fotografiju trga Sv. Marka u Veneciji pod nazivom „Borba za mrvice kruha“ u časopisu Croatia Airlinesa. 2009. godine njen foto kolaž „Sublime“ objavljen je u prestižnom londonskom foto časopisu „Shots Directory Photography“. Iste je godine otvorila svoju prvu samostalnu izložbu „Zelena Odiseja“ s fotografijama iz Irske. Uslijedila je izložba „No Direction Home“ 2012. kao dio projekta „Umijeće putovanja“ s kojim je proputovala Hrvatsku i posjetila Sarajevo. U svibnju 2011. otvorila je treću samostalnu izložbu „450 000 koraka do kraja svijeta“ kojom je predstavila svoje 880 kilometara dugo hodočašće Camino de Santiago u Španjolskoj na koje se sa sestrom Majom uputila po završetku fakulteta. Njen je život bio obilježen strašću prema fotografiji i putovanjima, pustolovinama i novim poznanstvima, što je redom vidljivo iz njenog šarolikog i nadahnutog rada.

Maja Klarić rođena je 1985. godine u Šibeniku. Objavila je poeziju i kraću prozu u svim relevantnim hrvatskim književnim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema. Zastupljena u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin). Prevodi umjetničku i znanstvenu literaturu za časopise Riječi, Poezija i Libra Libera, novine Zarez, Treći program Hrvatskog Radija te razne izdavačke kuće. Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.), književnom natječaju Ulaznica 2010. i 2012. (Zrenjanin, Srbija). Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil. Organizira međunarodni Festival aktivističke poezije Art Attack u Zagrebu i manifestaciju Šumski pjesnici pored Grožnjana. Propješačila 880 km dug hodočasnički put Camino de Santiago u Španjolskoj o kojem je napisala poetski putopis Vrijeme badema. Krajem 2012. godine objavila je svoju prvu samostalnu zbirku poezije Život u ruksaku (AGM). Quinta Pitanga je njezina druga zbirka putopisne poezije, a izlazi u jesen 2013.godine. Maja je gošća Književnog svratišta ZVONA i NARI do kraja kolovoza.

Po PitchWise tradiciji posjeta na ovu izložbu je besplatna.

 

 

Također vam se može svidjeti…