FORUM #2, Američki kutak Tuzla, 26.3.2015. 18:00 h

Fondacija CURE je, u sklopu projekta “Snimi rodno zasnovano nasilje“, kao jednu od aktivnosti organizovala drugu forum diskusiju na kojoj je premijerno prikazan drugi od četiri kratka filma na temu rodno zasnovanog nasilja. Kroz ovaj projekat Fondacija CURE želi da ukaže na problematiku rodno zasnovanog nasilja u današnjem društvu Bosne i Hercegovine te da kroz lokalne medije, društvene mreže i vizuelni kanal-film prikaže i razbije stereotipe koji su vezani za ovu tematiku. Forum diskusijom, kao posljednjom karikom drugog dijela projekta, zaokružen je tema kojom se bavi drugi film, a koja se odnosi na pitanja zašto osobe ostaju u situaciji nasilja, koje su društvene i političke implikacije rodno zasnovanog nasilja,koji su uzroci prešućivanja i stigmatizacije rodno zasnovanog nasilja i zašto žene bivaju okrivljene za nasilje i bivaju portretirane kao podržavateljice tradicionalnih društvenih normi.

Bilo je 40 prisutnih osoba koji/e su imali/e priliku da premijerno pogledaju drugi film, a tijekom diskusije moderatorica je pokrenula pitanja na koja je, skupa s dvije panelistkinje i publikom, pokušala naći odgovor. Publika je imala priliku da se uključi u diskusiju te su u sigurnom prostoru svi učesnici/e imali/e priliku da izraze svoje mišljenje glede tematike drugog filma, ali prvenstveno da premijerno pogledaju film te se tako aktivnije uključe u projekat. 

Hvala svim učesnicima/ama na dolasku i pruženoj podršci te sjajnoj diskusiji na temu “Zašto osobe ostaju u situaciji rodno zasnovanog nasilja“.  

 

 

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte ured Fondacije CURE na 033/207-561, ili pišite na email marija@fondacijacure.org

 

 

 

Također vam se može svidjeti…