ČITAJUĆI PERFORMANS ”VAGININI MONOLOZI“

Čitajući performans „Vaginini monolozi“ po tekstu autorke Eve Ensler u Art KRITERION u Sarajevu, 30. novembra 2013. u 18.00. Monologe čitaju aktivistkinje Centra za devojke iz Niša – Vesna Đorđević, Silvija Mihajlović, Marija Zdravković i Tatjana Nikolić.

Ulaz je besplatan i nije potrebno ništa rezervisati. Možete nas pratiti i na Facebook-u Čitajući performans “Vaginini monolozi”

Čitajući performans „Vaginini monolozi“ po tekstu autorke Eve Ensler u Art KRITERION u Sarajevu, 30. novembra. 2013. u 18.00. Monologe čitaju aktivistkinje Centra za devojke iz Niša – Vesna Đorđević, Silvija Mihajlović, Marija Zdravković i Tatjana Nikolić.

Čitajući performans u organizaciji Fondacije CURE, Centar za djevojke Niš će voditi čitalačku sesiju „Vaginini monolozi“, poznatog djela američke autorice Eve Ensler, koje je nastalo prema dvjestotinjak stvarnih priča žena iz različitih dobnih i socijalnih skupina iz svih krajeva svijeta temeljenih na jednostavnoj ideji da vagina, osim razuma, ima i jezik, pa može sama pričati o svojoj okolini ili nutrini.

Ovo je nagrađivan komad Eve Ensler, koji je svoje prikazivanje doživio na različitim mjestima širom svijeta. Čitajući monolozi nose sa sobom uvijek istu poruku – borba protiv nasilja nad ženama.

Prema riječima aktivistkinja Centra za devojke, u predstavi je obrađeno mnogo značajnih tema za jednu ženu: ženska seksualnost, fiziološki događaj kao što su menstruacija i porođaj, ali i nasilje nad ženama. Posjetioci/ke Vagininih monologa, moći će da čuju i o lijepim, ali i o ružnim stranama toga kako je biti žena.

Tekst „Vaginini monolozi“ napisan je 1996 godine, „kao rezultat krivice i sramote koju mnoge žene još osećaju kada je u pitanju njihovo vlastito tijelo ili seksualnost.

Također vam se može svidjeti…