Aung San Suu Kyi se kandidirala na izborima

 

 

 

Aung San Suu Kyi se kandidirala na izborima

Burmanska aktivistica Aung San Suu Kyi predala je u srijedu kandidaturu za djelomične izbore 1. travnja, prvi put u svojoj političkoj karijeri.

Oduševljeni uzvici “Neka dugo živi Aung San Suu Kyi!” odjekivali su Thanlynom, siromašnim kvartom Yangona, nakon što se myanmarska opozicijska čelnica registrovala za izbore, u jasnom pokazatelju kako se Myanmar promijenio, otkako je hunta odustala od svoje nedemokratske vladavine.

Masa njenih pristalica koji su mahali zastavama preplavila je lokalni izborni ured kako bi uzvikivali parole podrške 66-godišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za mir, koja je postala najprepoznatljivije lice Myanmara tokom godina kućnog pritvora, prenosi AP.

Današnji prizor bio bi nezamisliv u vrijeme vladavine hunte. Vojne vlasti prezirale su Suu Kyi zbog njene popularnosti i svako javno iskazivanje podrške njoj brzo je osujećeno.

Sloboda koja je dopuštena pristalicama Suu Kyi još jedan je znak da myanmarska nova vlada održava obećanje da će provesti demokratsle reforme – ključni preduslov koji joj je Zapad postavio za ukidanje sankcija.

Otkako je preuzela dužnost u martu prošle godine, vlada je oslobodila stotine uglednih političkih zatvorenika, potpisala sporazume o primirju s etničkim pobunjenicima, povećala slobode štampe i otvorila dijalog sa Suu Kyi lično.

Čak i da njena stranka osvoji svih 48 mjesta na dopunskim izborima planiranim za 1. april, ona bi imala minimalnu vlast. Donji dom parlamenta, koji broji 440 mjesta, popunjen je poslanicima koje je imenovala vojska i saveznicima bivše hunte.

Pobjeda bi, međutim, imala historijski značaj. Dala bi glas u parlamentu dugogodišnjoj političkoj zatvorenici po prvi put nakon što je decenijama bila čelnica opozicije.

Suu Kyi registrovala se za mjesto koje zastupa Kawhmu, siromašnu oblast južno od Yangona razorenu ciklonom Nagris  2008. godine.

Mnogi u masi koje je pozdravila u uredu Izborne komisije u Thanlyinu nosili su majice s likom Suu Kyi. Izborna komisija još mora potvrditi kandidaturu Suu Kyi, što se očekuje idućeg mjeseca. Njena stranka do sada je izabrala 44 kandidata da se natječu za 48 mjesta koje su napustili poslanici koji su postali ministri u vladi.

Nacionalna liga za demokratiju Suu Kyi zabilježila je uvjerljivu pobjedu na izborioma održanim 1990. godine, ali joj je hunta onemogućila dolazak na vlast. Novi izbori održani su za 20 godina, ali je Suu Kyi bila u kućnom pritvoru i njena stranka ih je bojkotovala i nazvala nedemokratskim i nepoštenim.

Reforme, koje su dobile međunarodne pohvale i diplomatsku podršku, provedene nakon izbora održanih 2010. godine omogućile su Suu Kyi i njenoj stranci da uđu u glavne političke tokove. 

Fena

Također vam se može svidjeti…