Aktivistkinje Fondacije CURE u posjeti sestrinskom festivalu FemiNiš, u Nišu

 

Aktivistkinje Fondacije CURE u posjeti sestrinskom festivalu FemiNiš, u Nišu

 

U periodu od 20. – 22.09.2013. godine  održan je festival ženskog aktivizma i umjetnosti pod nazivom FemiNiš, na kojem su učestvovale i aktivistkinje Fondacije CURE. Program je obuhvatio feminističko aktivističke teme kako bi se promovisale ideje i politike feminizma, te je time donešena aktivistička energija u Niš.

Svi/e prisutni/e su mogli/e da vide projekcije filmova, učestvuju u promociji knjiga, da budu aktivni/e sudionici/ce tribina, prisustvuju kreativnim i društveno angažovanim radionicama, te prisustvuju na koncertima.

Zajedničko historijsko naslijeđe, sličan aktivistički bekgraund i okruženje u kome se živi i radi, otvorili su gomilu tema o kojima su se razmijenjivala mišljenja tokom festivalskih aktivnosti, ali i van njih. Sve to doprinijelo je i tome da se još jednom među aktivistkinjama sklope nova i prodube stara prijateljstva, i dogovore zajedničke akcije.

Akivistkinja Fondacije CURE je učestvovala u subotu, 21.09.2013. godine na panel diskusiji “Šta i kako dalje – panel diskusija aktivistkinja feminističkog pokreta sa područja EX-Yu”. Na panelu je razgovarano o uspjesima, aktivnostima i izazovima koji nas okružuju, te na koji način nastaviti suradnju, umrežavanje i zašto nam je ta suradnja potrebna.


Festival ženskog aktivizma i umjetnosti – FemiNiš 2013. organizuju aktivistkinje Ženskog prostora i Centra za devojke, a uz solidarnu podršku švedske Fondacije za promociju mira i rodne ravnopravnosti Kvinna till Kvinna, Rekonstrukcije Ženskog fonda i Fondacije Roza Luksemburg.

Članice Fondacije CURE se zahvaljuju na nezaboravnom iskustvu i razmjeni ideja, izazova i aktivnosti kojima se bave aktivistkinje i feministkinje u regiji.

 

Također vam se može svidjeti…