8. decembar – Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

STOP politikama brisanja i zaborava

8. decembar – Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini

Inicijativa Mir sa ženskim licem je formirana 2013. godine kao odgovor braniteljki prava žena na isključenje žena iz politika tranzicione pravde i neosjetljivost ovih politika na štetu i patnje koje su žene u BiH preživjele tokom rata i u godinama rehabilitacije od ratnih posljedica. Nastala je u okviru istoimenog projekta kao mreža organizacija civilnog društva i aktivistički ženski pokret koji okuplja i povezuje 13 ženskih aktivističkih organizacija koje dolaze iz različitih društvenih i ratnih konteksta u Bosni i Hercegovini: Fondacija “Lara” Bijeljina, Udruženje “HO Horizonti” iz Tuzle, „Forum žena” Bratunac, Udruženje žena „MOST” Višegad, Fondacija CURE Sarajevo, Udruženje „Žena BiH” Mostar, Udruženje građanki „Grahovo” iz Bosanskog Grahova, Centar ženskih prava Zenica, Udruženje građana „Budućnost” Modriča, Fondacija „Udružene žene” Banja Luka, Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje „Glas Žene” Bihać i Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ iz Prijedora. 

Članice Inicijative Mir sa ženskim licem, djelujući na zajedničkoj platformi, pokrenule su više akcija za memorijalizaciju stradanja žena i uključivanje žena u opštu kulturu sjećanja, a jedna od tih akcija je i obilježavanje 8. decembra – Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini. 

Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u BiH ubijena je 9901 žena, što čini 10,31% od ukupnog broja stradalih u ratu i 25 procenata civilnih žrtava rata. Njihova imena se rijetko ili gotovo nikako ne nalaze na spomenicima i memorijalima, a sjećanje na njih čuvaju samo članovi porodice ili bliski prijatelji.

Obilježavanjem 8. decembra, članice i podržavatelji/ce Inicijative od 2014. godine ukazuju na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sjećanju, bez spomenika ili dana kada bismo ih se sjećali i otrgli od zaborava. 

Dan sjećanja na stradanje žena u ratu je bio obilježen i ove godine u 12 gradova Bosne i Hercegovine i to:

BIJELJINA – Fondacija „Lara“ će organizovati uličnu akciju naTrgu Kralja Petra I Karađorđevića u 15 časova, sa volonterkama i aktivistkinjama Fondacije i drugih organizacija civilnog društva sa područja Grada Bijeljina i tom prilikom podijeliti promomaterijal. 

TUZLA – Udruženje „HO Horizonti“ će u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci„Derviš Sušić“ prikazati film „One umiru drugi put“ i promo video, nakon čega će učesnice izaći u kratku šetnju od Biblioteke do spomen ploče „Žene žrtve rata“ gdje će položiti cvijeće.

BANJA LUKA – Aktivisti/kinje i volonteri/ke Fondacije “Udružene žene” i Helsinškog parlamenta građana su se okupili na uličnoj akciji na Trgu Krajine sa početkom u 12 časova. Tom prilikom, pridružiće im se volonteri/ke i student/ce Medicinskog fakulteta u Banjaluci i članovi/ce Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata/ca medicine Republike Srpske.

SARAJEVO – Fondacija CURE je organizovala uličnu akcija u 12 časova ispred Sarajevo City Centra i podjeliti promo materijal prolaznicima/cama.

MODRIČA – Aktivistkinje i volonteri/ke Udruženja građana “Budućnost” su organizovale uličnu akciju na Trgu Dr Milan Jelić i mirnu šetnju kroz okolne prometnije ulice.

BIHAĆ – Organizacija “Glas žene” je organizovala uličnu akciju na Gradskom trgu od 11 do 14h. Planiran je i ulični performans, podjela promotivnih brošura i razgovar sa građanima/kama o sjećanju na stradanje žena u ratu u BiH.

PRIJEDORUdruženje Prijedorčanki „Izvor“, u saradnji sa Centrom za mlade Kvart, je organizovala uličnu akciju uz podjelu letaka i nošenje plakata.

MOSTAR – Udruženje “Žena BiH” su organizovaleuličnu akciju i šetnju gradom sa trga Musala, nakon čega će se grupa okupiti u neformalnoj diskusiji.

BOSANSKO GRAHOVO – Volonterke Udruženja građanki “Grahovo” su u 12 sati prošle ulicom Maršala Tita, podijeliti letke i razgovarale sa građanima/ka.

ZENICA – Centar ženskih prava su upriličile postavljanje instalacije „Dan sjećanja“ na spomen obilježju civilnim žrtvama rata “Kameni spavač” u 12 časova. Tom prilikom, u znak sjećanja na stradanje žena ‘92-‘95 biće položeno cvijeće, a građanima i građankama biće podijeljen promo materijal.

BRATUNAC – “Forum žena” su organizovale uličnu akciju u 12 časova na Gradskoj tržnici.

VIŠEGRAD – Udruženje žena “Most” su organizovale uličnu akciju i podjelu promo materijala uz razgovor sa građanima/kama Višegrada u glavnoj ulici ispred CM marketa u 12 časova.

Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH uvršten je u zajednički kalendar aktivnosti Kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Pozivamo vas da se pridružite obilježavanju ovog datuma i date svoj doprinos odavanju počasti ženama koje su stradale u ratu i čuvanju sjećanja na žensku stranu rata dajući vidljivost ovom događaju u medijima. 

Članice Inicijative Mir sa ženskim licem:

Fondacija “Lara” Bijeljina

Udruženje “HO Horizonti” Tuzla

Fondacija CURE Sarajevo

Fondacija “Udružene žene” Banjaluka

Helsinški parlament građana Banjaluka

“Forum žena” Bratunac

Udruženje žena “Most” Višegrad

Centar ženskih prava Zenica

“Glas žene” Bihać

UG “Žena BiH” Mostar

Udruženje Prijedorčanki “Izvor” iz Prijedora

UG “Grahovo” Bosansko Grahovo

UG “Budućnost” Modriča

Također vam se može svidjeti…