Ženski sud – feministički pristup pravdi

Dragi/e  prijatelji/ce, saradnici/e i podržavatelji/ke,

uvažavajući vaš doprinos zajedničkom radu na pravednom miru, ovom prilikom želimo da vas pozovemo, da nam se pridružite . Završni događaj  Ženskog suda – javno svedočenje održaće se u Sarajevu/Bosna i Hercegovina 07-10.05.2015.

Proces organizovanja Ženskog suda – feministički pristup pravdi počeo je krajem 2010. godine i traje sve do sada, a nastaviće se i posle gore navedenog završnog događaja.

Ženskim sudom – feminističkim pristupom pravdi stvaramo prostor za svedočenja žena o iskustvima nepravdi i nasilja pretrpljenih tokom rata i u miru, pre svega dajući prostor za sve one nepriznate, skrivene i prećutane zločine, ali i o organizovanom otporu.

Regionalnu inicijativu za Ženski sud – feministički pristup pokrenulo je 7  feminističkih organizacija iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Tokom četiri godine (2011-2015) intenzivno smo radile  na pripremama za organizovanje Ženskog suda – feministički pristup pravdi. Aktivnosti su uključivale stvaranje solidarne mreže svedokinja, aktivistkinja, terapeutkinja, ekspertkinja, umetnica u svim zemljama s prostora bivše Jugoslavije. Cilj ovih aktivnosti je i kreiranje  feminističkog  modela  mira, pravde, odgovornosti.

Ženskim sudom – feministički pristup pravdi promišljamo i stvaramo nove politike znanja, preispitujemo odnos između teorije i prakse/iskustva, gradimo međusobnu solidarnost i poverenje, alternativnu žensku istoriju i kolektivno istorijsko pamćenje.

Solidarni pozdravi,

Organizacioni odbor Inicijative za Ženski sud-feministički pristup pravdi:

Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Sarajevo; Fondacija CURE, Sarajevo; Forum žena, Bratunac; (Bosna i Hercegovina); Centar za žene žrtve rata, Zagreb; Centar za ženske studije, Zagreb;(Hrvatska); Ženski lobi Slovenije, Ljubljana, (Slovenija); Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Kotor, (Crna Gora); Savet za rodnu ravnopravnost, Skopje, (Makedonija); Ženska mreža Kosova, Priština, (Kosovo);Centar za ženske studije, Beograd; Žene u crnom, Beograd, (Srbija).

 

Mesto održavanja:

Bosanski kulturni centar

Branilaca Sarajeva 24, Sarajevo 71000,

Bosna i Hercegovina

Vreme održavanja:

7 – 10 maja 2015.

Uskoro  objavljujemo  nacrt programa i  šaljemo formular za prijavljivanje.

Kontakt:

Žene u crnom, Beograd

Tel: +381 11 262 32 25

E-mail: zeneucrnombeograd@gmail.com

Kontakt osobe:

Zinaida Marjanović +381 63 658 155

Miloš Urošević +381 65 810 1991

www.zenskisud.org 

 

Jadranka Miličević jadranka@fondacijacure.org

Također vam se može svidjeti…