Ženski fudbal u BiH

Ženski fudbal u BiH

 

 

Kako je već opštepoznato, fudbal je u Bosni i Hercegovini ove godine posebno zaživio i dobio jednu sasvim novu notu važnosti za našu državu, pa smo uzele za shodno da ovaj sport počnemo ravnopravno i zastupati. Naravno muški klubovi, te muška reprezentacija Bosne i Hercegovine oduvijek su dobijali jako mnogo prostora, što medijskog, što društvenog, i gleda ih se, posebno danas, kao bosanskohercegovačke izaslanike u svijetu. Nažalost, djevojke koje se bave ovim istim sportom, i donose mnogo velike i značajne rezultate za Bosnu i Hercegovinu su skoro pa apsolutno nezapažene.

Jako mali broj građana i građanki Sarajeva zna da se od 9.-14.8.2014.godine održava Liga Prvaka za žene, UEFA-ino prominentno takmičenje koje prate sve osobe koje su iole zainteresovane za ovaj sport, ali naravno samo kada se radi o muškim timovima. Vrlo je značajno napomenuti da djevojke iz tima SFK 2000, državne šampionke, četvrti put zaredom u Sarajevu organizuju Ligu Prvaka za žene, i da ove godine žele da naglase koliko je uspješan i važan ženski fudbal, koliko djevojke rade, treniraju, vježbaju i kakve rezultate ostvaruju uprkos činjenici da se o njihovim uslovima uopšte ne može raspravljati, jer one skoro pa i nemaju uslove za rad.

Kako bismo što više podržale naše drage djevojke, Fondacija CURE je odlučila, u saradnji sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, da ove godine organizuje promociju ženskog fudbala i Lige Prvaka za žene 2014, te planira na platou ispred BBI centra, 2.8.2014.godine u 12:00 h zabaviti se sa našim šampionkama, podijeliti letke prolaznicima/cama, te ih uputiti u fudbal koji igraju žene.

Također, sa nama će tu biti i polaznice Male škole fudbala, koje će imati svoj prostor da pokažu kako uzrast nije bitan, i kako se fudbalom mogu baviti sve žene, djevojke i djevojčice, bez obzira na godine. Fondacija CURE vas poziva da nam se pridružite i da uljepšate ovaj događaj, jer našim curama treba podrška, te da skupa počnemo da stavljamo fokus na žene u sportovima, ovaj put posebno na žene u fudbalu.

Također vam se može svidjeti…