Ženska mreža BiH osuđuje okrutnu agresiju izraelskih snaga

Ženska mreža BiH osuđuje okrutnu agresiju izraelskih snaga

Ženska mreža BiH koja promoviše kulturu nenasilja, pravednosti i mira i koja radi na promovisanju vrijednosti različitosti, oštro osuđuje okrutnu agresiju izraelskih snaga nad palestinskim područjem Gaze. Ovim putem želimo iskazati solidarnost sa palestinskim narodom, koji svakodnevno proživljava različite vrste nasilja i čiji život je ugrožen, te osuđujemo nasilje i diskriminaciju. Podržavamo doprinose svih onih koji rade na miru i koji/e promovišu poštovanje i jednak tretman svih ljudi.

Želimo skrenuti pažnu svim svjetskim silama i onima koji/e imaju moć da zaustave agresiju, te napomenuti da rat, agresija i nasilje nisu rješenje. Moćnici moraju shvatiti da ignorisanjem ratnih dejstava i agresije ona neće sama po sebi biti zaustavljena.

Napad Izraela na palestinsko područje Gaze pod nazivom Zaštitni rub, koji je počeo 07.07.2014. godine i još uvijek traje, primjer je nadmoći i okrutnosti. Osuđujemo to što diplomati uticajnih država nemaju temeljne hrabrosti, volje niti interesa suočiti se s politikom koju Izrael vodi, te ne poduzimaju konstruktivne korake koji mogu doprinijeti zaštiti potčinjenog i ugroženog naroda Palestine te izgradnji mira u Palestini i Izraelu.

Ovim putem pozivamo Predsjedništvo BiH, ostale bh. institucije kao i međunarodne institucije da zaustave ubijanje, sakaćenje i ostale zločine, jer ignorisanje zločina također predstavlja učestvovanje u njemu.

Pozivamo medije da profesionalno i redovno izvještavaju i da ne podliježu cenzuri i predstavljanju samo jedne strane.

ŽMBIH moli sve građane/ke da ne dozvole da budu sučesnici/ice i podržavači/ice svojom šutnjom jer i tada smo odgovorni/e za posljedice.

Ovom prilikom, ŽMBIH se također poziva na UN Rezoluciju 1325 Žene, mir i sigurnost, te upućuje poziv svim subjektima društva da shvate koliko je sigurnost važna i koliko je nasilje raspostranjeno u svakodnevnom životu, kako bi konačno počeli/e osuđivati sve oblike nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, te osigurali/e strategije koje će obezbijediti da sve osobe koje vrše nasilje budu sankcionisane.

Tražimo da međunarodna zajednica ne bude samo pasivni posmatrač ovog oružanog sukoba i da ne dozvoli da se ponove ratna dejstva kao ona u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, te da spriječi ubijanje naroda Palestine.

 

Ženska mreža BiH

Također vam se može svidjeti…