Usvojena Rezolucija o ženama na Zapadnom Balkanu sadrži preporuku izmjene Ustava BiH iz rodne perspektive

Fondacija CURE i Prava za sve uputile su u novembru 2018. godine glavnoj izvjestiteljici Evropskog parlamenta za prava žena na Zapadnom Balkanu Biljani Borzan ključna pitanja za Evropsku Komisiju.

Pitanja koja smo postavili tiču se uticaja Evropske unije na otvaranje procesa ustavnih reformi i implementacije Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

Takođe smo predložili da Rezolucija o ženama na Zapadnom Balkanu uključi preporuke iz Policy dokument Kako osigurati rodnu ravnopravnost kroz process EU integracija koju je sačinila Ženska zagovaračka grupa u BiH.

U januaru 2019. godine tijesnom većinom na vrlo napetom glasovanju u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta usvojena je Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu.

„Ova Rezolucija mi je iznimno važna. Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Europskog parlamenta i iznimno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena!“, kaže Biljana Borzan.

Fondacija CURE smatra da je važan segment prve tačke Rezolucije o položaju žena Zapadnog Balkana upravo pitanje koje je upućeno, a tiče se ustavnih reformi u Bosni i Hercegovine.

U tački pod br. 18 Rezolucije se navodi: Potiče vladu Bosne i Hercegovine da upotrebljava rodno osjetljiv jezik, ugradi jasnu definiciju ravnopravnosti spolova i zabrani izravnu i neizravnu diskriminaciju u Ustavu, kao dio postupka ocjene ustavnosti.

Pohvaljujemo napore Evropskog parlamenta i Evropske komisije da problematika žena u regionu se regulira na području Zapadnog Balkana, a mi ćemo nastaviti zajedničkim naporuma da radimo na osiguranju rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.

Više o usvojenoj rezoluciji možete pročitati na: https://www.mreza-mira.net/vijesti/razno/usvojena-rezolucija-biljane-borzan-o-pravima-zena-na-zapadnom-balkanu/

Pismo koje su aktivistkinje Fondacije CURE i Prava za sve dostavile Biljani Borzan možete preuzeti OVDJE!

Draft Rezolucije možete preuzeti OVDJE!

 

Također vam se može svidjeti…