“Umjetnice na margini bosanskohercegovačkog društva”

“Umjetnice na margini bosanskohercegovačkog društva”

 

02.11.2011. u 15.30 sati, Lokal: Pivnica Sarajevo, Maršala Tita 7, Sarajevo


02.11.2011. u 15.30 sati, Lokal: Pivnica Sarajevo, Maršala Tita 7, Sarajevo

Uvodničarka sesije je Berina Džemailović, aktivistkinja nevladine organizacije Fondacija CURE.
Govorit će o pitanjima žena koje se bave umjetnošću u BiH, o njihovom položaju i problemima sa kojima se suočavaju. Predstaviće i rezultate istraživanja koji su nastali u okviru projekta „ASKA/Mreža žena u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana“.

Ideja ovog istraživanja jeste da se prikaže presjek najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnica u posljednjih dvadeset godina koje su se bavile izvedbenim umjetnistima progovarajući o ženskim i rodnim pitanjima na tlu BiH.

Većina umjetnica u BiH je u zanemarenom i marginalizovanom položaju, dok su nijhove muške kolege pozvane da stvaraju umjetnost nacije i bivaju ponosom iste. Rijetke su one umjetnice koje su svojom hrabrošću, kvalitetnim radom privukle širu pozornost domaće i inostrane javnosti i medija.

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i ciljamo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinjeti osvještivanju našeg društva, kada se radi pitanjima umjetnica u  BiH. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu uključiti u procesu konkretne podrške ove marginalizovane grupe.

Pozivamo vas da dođete na X-Press sesiju, saznate više i pomognete da informiramo i educiramo javnost.

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa novinarkama i novinarima i ciljaju ih ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.
Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banja Luke.

Također vam se može svidjeti…