Ulični performans ”Klub anonimnih – Ljubomora nije ljubav!“

Ulični performans „Klub anonimnih – Ljubomora nije ljubav!“

Početak GLOBALNE KAMPANJE 16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA Fondacija CURE obilježava uličnom akcijom u utorak, 25.11.2014. godine ispred Katedrale (centar Sarajeva) sa početkom u 12.00 sati.

Fondacija CURE organizuje uličnu akciju povodom prvog dana Globalne kampanje 16 dana aktivizma i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Na uličnoj akciji će članice Tima Fondacije CURE zajedno sa aktivistkinjama izvesti performans pod nazivom ‘Klub anonimnih’. Performans je zamišljen tako da aktivistkinje sjede u krugu i čitaju priče žena koje su preživjele nasilje u intimnim vezama. Poseban akcent će se staviti na ljubomoru, kako bi se pokazalo da ljubomora nije ljubav, nego je nasilje.

Na uličnoj akciji ćemo najaviti i događaje kojom će Fondacija CURE obilježiti kampanju 16 dana aktivizma, te dati osnovne informacije o kampanji i njenim aktivnostima. Također, građani/ke će moći dobiti informacije šta je nasilje, kako prepoznati i prijaviti nasilje.

Akcija u Sarajevu je samo jedna u nizu aktivnosti koje će biti realizovane tokom Globalne kampanje 16 dana aktivizma širom BiH. Jedna od aktivnosti je i online kampanja, zajednička tema online kampanje jeste rodno uvjetovano nasilje u vezama mladih pod nazivom „Ljubomora nije ljubav“(#stopnasilju #16danaaktivizma #FondacijaCURE #sniminasilje). Aktivistkinje iz lokalnih zajednica širom BiH će se priključiti aktivnostima koje organizuju organizacije čiji fokus djelovanja su ženska ljudska prava, a djeluju i rade u lokalnim zajednicama iz kojih aktivistkinje dolaze.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. novembra 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Svake godine, globalna kampanja se vodi pod određenom temom, a za međunarodnu temu kampanje 16 dana aktivizma 2014. godine, izabrano je da se nastavi govoriti o temi koja je bila aktuelna zadnje dvije godine:

Od mira u kući do mira u svijetu: Osporimo militarizam i okončajmo nasilje nad ženama!

Za više informacija, molimo kontaktirajte CURE ured na 033 207 561 , ili pišite na info@fondacijacure.org

Srdačan pozdrav iz Fondacije CURE i radujemo se susretu.

Dobrodošle/i!

Vedrana Frašto

Fondacija CURE

 

 

 

Također vam se može svidjeti…