Udruženje žena „Vrba“ znanjima svojih članovica želi unaprijediti ekonomski položaj žena u njihovoj lokalnoj zajednici u Mostaru

Fondacija CURE (CURE) i Fondacija za osnaživanje žena (FWE) u saradnji sa Udruženjem žena „Vrba“ Mostar organizirale su radionicu „Izgradnja kapaciteta organizacija za institucionalni razvoj“ u okviru projekta “Zagovaranje za ženska prava”, kojeg finansira Evropska unija, a realiziraju CURE i FWE.

Radionica je organizirana 16. i 17. maja 2022. godine kada su članice Udruženja žena „Vrba“ definirale prioritete u toj lokalnoj zajednici i mapirale preporuke koje su potrebne da se implementiraju u lokalnim zajednicama, a tiču se ravnopravnosti spolova.

Jedna od organizacija koja takva iskustva uspješno koristi u borbi i prevenciji diskriminacije i segregacije je i Udruženja žena “Vrba”, a njihova vizija je unaprijediti politiku na nivou lokalne zajednice u kontekstu ravnopravnosti spolova, naročito u oblastima samozapošljavanja i socijalne zaštite.

Predsjednica Udruženja žena “Vrba” Medina Gosto da su okviru ovog projekta istraživale probleme u njihovoj mjesnoj zajednicu, a tokom radionice definirale su ona ključna pitanja koja je potrebno prioritetno riješiti.

Među tim problemima izdvojeno je i pitanje nepostojanja mjesne zajednice u dijelu Mostara u kojem Udruženje djeluje te je istaknuta velika potreba za njenim pokretanjem. Smatra da je potrebno napraviti statistiku stanovnica u tom mjestu kako bi imale tačne podatke koliko žena tu tačno živi, koje životne dobi te koje su njihove konkretne potrebe kako bi prema tim potrebama mogle organizirati edukacije i implementirati projekte.

Učesnice konferencije istakle su i potrebu za dovođenjem psihologa/ice u njihove porodične ambulante posebno u sadašnjem postpandemijskom vremenu jer, kako kaže Medina, trebalo bi izbjeći određene procedure i osigurati ženama da uvijek mogu porazgovarati s psihologom/icom. „To bi mnogo značilo za žene, ali i cjelokupno društvo jer zdrave i mentalno sposobne i jake žene mogu doprinijeti svojoj zajednici i društvu“, istaknula je Medina.

Kaže da je u pitanju mlado udruženje ne tako davno osnovano te im je ovo bila prva ovakva radionica poslije pandemije koronavirusa zbog čega su izrazile zadovoljstvo organizacijom, a i definirale su najvažnije prioritete kako bi mogle dalje raditi.

U ime Fondacije CURE i FWE Selma Hadžihalilović kaže da je u pitanju prva organizirana radionica u maloj lokalnoj zajednici Gnojnice u južnom dijelu Mostara prema Blagaju. Lokalna zajednica posjeduje bogatstva društvene zajednice koje UŽ “Vrba” pokušava sačuvati i rado na planu uklanjanja otuđenosti građana i građanski u njihovoj lokalnoj zajednici.

„Ovo nam je iskustvo uljepšalo cijeli mjesec jer smo upoznale sjajnu ekipu žena različitih generacija djeluju žene različitih generacija koje žele napraviti pozitivne promjene u lokalnim zajednicama“, dodala je Selma.

Udruženja nosi ime po jednom izvoru koji ikada nije presušio i raspolaže s malim prostorom koje je za žene s ovih područja možda i jedino sigurno mjesto. Članice Udruženja su različitih generacija. Među njima su i one koje su tek završile srednje škole, kao i žene starije životne dobi. Sve one žele se angažirale kako bi unaprijedile kvalitet života.

Jedan od ključnih problema koji je prepoznat kroz ovu radionicu je pitanje prostora u kojem Udruženje boravi jer je, navodno, taj prostor promijenio namjenu i jedan od prvih koraka članica Udruženja je da pronađu članove/ice njihovih lokalnih zajednica koji/e su vijećnici/e u Gradskom vijeću i organiziraju sastanke s nadležnima iz Grada Mostara.

Namjera je osigurati da imaju prostor u kojem članice mogu razvijati projekte edukativnog i infomacionog karaktera, organizirati druženja specifična za žene treće životne dobi i kreativne radionice za djevojčice i djevojke, kao i edukativne radionice za mlade žene koje su iskazale potrebu za učenjem pisanja CV i aktivnog učešća na tržištu rada, primjera radi.

Žene iz ovog udruženja, kaže Selma, žele iskoristiti sva svoja znanja od kojih se neka tiču pravljenja organskih proizvoda i biti aktivne na tržištu rada i unaprijediti ekonomski položaj žena u toj lokalnoj zajednici.

U pitanju je mala lokalna zajednica u kojoj Udruženje žena “Vrba” djeluje s ciljem očuvanja njihovih društvenih i prirodnih dobara, a svi izazovi koje su one identificirale bit će objedinjeni u dokumentu koji će biti proslijeđen lokalnim vlastima.

Projekat radi na jačanju kapaciteta deset organizacija u deset općina u BiH, uz donošenje preporuka za institucije na lokalnom nivou o tome kako unaprijediti položaj žena kroz kreiranje zagovaračkih planova. Zagovarački planovi će pomoći u promociji i poštivanju ženskih prava, te iskorjenjivanju diskriminacije žena sa posebnim fokusom na žene i djevojke pripadnice marginaliziranih i manjinskih grupa u deset općina, a Mostar je jedna od njih.

Također vam se može svidjeti…