Udruženje INFOHOUSE i Fondacija CURE organizuju uličnu akciju SMANJI STRES I GLASAJ ZA ŽENU na Lokalnim izborima 2012

Udruženje INFOHOUSE i Fondacija CURE organizuju uličnu akciju SMANJI STRES I GLASAJ ZA ŽENU na Lokalnim izborima 2012. Akcija će se održati u subotu, 21.07.2012. godine, kod Vječne vatre i započet će tačno u 11.00 sati. Pored Sarajeva ulične akcije će se održati u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Livnu, Foči, Trebinju, Istočnoj Ilidži, Sarajevu i Travniku, čime će zvanično početi ovogodišnja kampanja „101 razlog zašto žene na lokalnim izborima.“

Tijekom uličnih akcija 21.07.2012. godine na glavnim gradskim trgovima u 10 bosanskohercegovačkih gradova podijelit će se nekoliko stotina antistres loptica, kako bi posavjetovali/e građane/građanke BiH da SMANJE STRES I GLASAJU ZA ŽENU na predstojećim lokalnim izborima.

Namjera kampanje je informirati i motivirati građane/građanke da sudjeluju u izbornom procesu. Na Lokalnim izborima 2008. godine od ukupno 113 političkih partija i koalicija koje su sudjelovale samo 11 ih je predložilo veći broj žena nego muškaraca na kandidatskim listama. Od 140 načelnika/ca općina (odnosno gradonačelnika grada Banja Luke) izabrane su samo 4 žene ili 2,86%.

Predstojeći lokalni izbori prilika su da žene budu birane, ali i da glasaju. Ova godina je izborna, a žene su isključene iz svih mjesta odlučivanja o budućnosti Bosne i Hercegovine. Stoga će građankama biti posebno uručene i kuhače sa porukom da PROMJEŠAJU Lokalne izbore 2012 i promjene stanje u svojim općinama u korist žena.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte Eminu Bečić na telefon 033/812-408 ili putem e-maila emina@infohouse.ba, odnosno Sadžida Hadžić na 033/264-420 ili putem e-maila sadzida@fondacijacure.org.

Također vam se može svidjeti…