Srdačna pozivnica na Osamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma

Srdačna pozivnica na Osamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma (PW)

Sarajevo, 07. – 10.09.2023. godine!!!

Fondacija CURE ove godine obilježava jubilarnu, osamnaestu, godinu Festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise!

PitchWise festival obilježava svoje punoljetstvo u Historijskom muzeju BiH, na istom mjestu kao i one prve godine kada je PitchWise i prekrenut kao koncept u kojem se predstavlja angažovana, alternativna i feministička umjetnost.  Mnogo osoba je bilo uključeno u osmišljavanju tema i koncepta festivala i svakoj smo zahvalne jer su uložile trud, znanje, iskustvo i vrijeme da ideja PW opstane. Jer smo/ste uspjele.

Tokom osamnaestogodišnjeg organizovanja PW-a, kreirale smo prostor za povezivanje i umrežavanje feminističkog rada i kulture i okupljanje umjetnica i aktivistkinja iz ženskih grupa iz BiH, zemalja regije i inostranstva. Ugostile smo preko 1000 društveno anagažovanih umjetnica, aktivistkinja, teoretičarki, feministkinja i braniteljica ženskih prava.

Svoje punoljetstvo proslavljamo uz centralnu temu:

ODLUČNE CURE RUŠE PATRIJARHAT – MI TO RADIMO VEĆ 18 GODINA!

Mi, organizatorice PitchWise želimo pokazati da ženski i feministički pokret na regionalnom nivou postoji i da smo i mi dio njega. Zahvaljujući umrežavanju, brisanju granica, kreiranju sigurnog prostora za razmjenu iskustva, pružanje podrške i primanje podrške oduvijek smo bile i bit ćemo otpor svakoj opresivnoj politici i patrijarhatu. I zbog toga smo i snažne i odvažne i svakako odlučne. Naša snaga raste iz svake žene, bez obzira koliko bile glasne ili tihe, bez obzira da li smo tek digle glas ili to radimo godinama i bez obzira na način na koji dižemo svoj glas.

Festival smo pokrenule:

• vođene potrebom da zauzmemo napušteni i zanemareni javni prostor i da ga preobrazimo u mjesto susreta koje okuplja društveno anagažovane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve osobe zainteresovane za ženska pitanja kako u BiH, tako i u regiji;

• da osiguramo siguran i otvoren prostor za novu generaciju umjetnica i aktivistkinja;

• da nikada ne posustanemo i zahvaljujući solidarnosti i umreženosti sa sestrama širom svijeta kreiramo historiju otpora kako bi sve žene bile ravnopravno tretirane.

Osnovni cilj PitchWise festivala kao ideje i zajednice osoba koje rade ka uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova jeste činiti i promovisati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost i aktivizam.

Osamnaesti PitchWise nam donosi brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije s ciljem da prenesemo drugačiju priču, priču o izgradnji mira, toleranciji, poštovanju, humanosti i šta su mirotvorke ove regije preživjele, doživjele i kako su pružale otpor i rekle NE ratu i svim opresivnim politikama.

Radujemo se što ćemo ove godine imati priliku ugostiti Vas na PitchWise festivalu, stoga molimo da popunite detaljno elektronsku prijavnicu i pošaljete najkasnije do petka, 25.08.2023. godine do ponoći.

Važna obavijest:

Fondacija CURE će izvršavati refundaciju putnih troškova prema regulacijama novog zakona koji zahtijeva refundaciju troškova putem Ugovora o djelu. U prijavnici se nalazi formular koji je potrebno popuniti kako bismo mogle napraviti Ugovor o djelu.

Nastojat ćemo obezbijediti prevoz i smještaj za prijavljene učesnike/ce, a prijavnice ćemo razmatrati nakon 25.08.2023. godine

Odgovor na vašu prijavnicu ćete dobiti najkasnije do 01.09.2023. godine

Zbog ograničenih sredstava prvenstvo imaju one osobe koje su u mogućnosti da pokriju bar dio predviđenih troškova (npr. imaju obezbijeđen prevoz ili smještaj).

U nastavku prilažemo elektronsku prijavnicu.

Dobrodošle/i na XVIII PitchWise festival!

Tim Fondacije CURE   

Također vam se može svidjeti…