Saopštenje Šarene mreže povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

Danas, 17. maja, je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, dan koji će na različite načine po prvi put biti obilježen i u Bosni i Hercegovini. Ovim činom ćemo se pridružiti globalnoj akciji koja ukazuje na dehumanizirajući odnos prema grupi osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Ovaj dan, između ostalog, ukazuje na mogući drugačiji pristup koji lezbejkama, gejevima, biseksualnim, transrodnim, transseksualnim, interseksualnim i queer osobama pruža i osigurava opća, nedjeljiva, neotuđiva i mnogostruka ljudska prava.

 

 

 

Prije tačno 22 godine, Svjetska zdravstvena organizacija je skinula homoseksualnost s međunarodne liste bolesti. To je činjenica koja u današnjem bosanskohercegovačkom društvu treba i mora biti naglašena: homoseksualnost nije bolest, niti “pošast koja je došla sa Zapada”. Seksualna orijentacija izvan pretpostavljene heteroseksualne norme i rodni identitet nesvodiv na binarne podjele muškog i ženskog nije nikakav uvoz: lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, transseksualne, interseks i queer osobe su dio bosanskohercegovačkog društva: oni/e su vaša djeca, sestre i braća, frizeri/ke, automehaničari/ke, osobe kod kojih kupujete hljeb i mlijeko u prodavnici. Jedini razlog zbog koje niste svjesne/i te činjenice, jeste nevidljivost prozrokovana strahom od govora mržnje, diskriminacije i nasilja.

 

Generacija koja je rođena te 1990. godine je generacija koja obećava: otvorenost, tolerancija i hrabrost koju te mlade djevojke i mladići pokazuju je znak da je došlo vrijeme da bosanskohercegovačko društvo može prihvatiti drugačije od onog “što je oduvijek bilo i što se oduvijek radilo”. Prihvatanje realnosti koja se sastoji od šarenila identiteta, života oslobođenog od predrasuda i otpora utjelovljenog u borbi protiv diskriminacije, a pogotovo institucionalizovane homofobije/transfobije je put kojim smo već krenule/i.

 

Za one koje/i još uvijek nisu uvjerene/i, danas je dan koji može biti početna tačka u prihvatanju nepostojanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta kao apstraktnih pojmova, već osoba koje su lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i koje žive, dišu i rade tu, u Bosni i Hercegovini, kao i ostatku ove šarene planete.

 

Sretan Vam Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije!

 

Vaša,

LGBTIQ Šarena Mreža BiH

Također vam se može svidjeti…