Ruske feministkinje osvojile Crveni trg

Ruske feministkinje osvojile Crveni trg

Autor:
Prevod:

Na mestu na kom su se nekada čitali carski ukazi, ovih dana feministički pank bend je objavio rat Vladimiru Putinu. One pozivaju žene da zauzmu javne prostore u Rusiji.

Šarene letnje haljine, helanke i maske na glavama. Na minus 12 stepeni feministička pank grupa se pojavila direktno na zavejanom Crvenom trgu u Moskvi. “Kolona pobunjenika ide na Kremlj, u kabinetima tajne policije puca staklo”, peva bend imenom “Pussy Riot”. Pesma se zove “Putin je uplašen”, i bavi se strahom ruskog vladara pred Revoluciju.

 

Mala bina na kojoj je bend nastupio nosi ime “Lobnoje Mesto”. Ovde su se u srednjem veku čitali carski ukazi, a krajem 17. veka tamo su završili pobunjenici. U avgustu 1968, kada su sovjetske trupe upale u Čehoslovačku, osam disidenata je protestovalo na “Lobnojom Mestu” protiv gušenja Praškog proleća.

Svih osam su bili uhapšeni, pretučeni i osuđeni na zatvorske kazne ili strpani u bolnicu za mentalne bolesti.

“Sećamo se događaja iz 1968e,” piše “Pussi Riot” na svom blogu. “I dalje vladaju iste strukture moći kao u Brežnjevljevo doba, oni još nisu otišli. Samo su se promenili oblici autoritarizma, kontrole i državnog terora… U Rusiji vladari još uveku smatraju da su građani mentalno poremećeni, i da ništa ne mogu da odluče samostalno.”

Feministkinje pozivaju na okupiranje javnih mesta u Rusiji i na borbu za političke reforme. One podsećaju na revoluciju u Egiptu i na činjenicu da je „Demonstrant/kinja“ izabran/na za ličnost godine od strane magazina „Time“.

“Ustanak u Rusiji – harizma protesta, pobuna u Rusiji – Putin je uplašen.” Nakon što je ovaj refren otpevan poslednji put i pošto se koncert završio, policija je uhapsila svih osam žena. Nekoliko sati kasnije puštene su na slobodu.

Ova pank grupa je poznata po svojim ilegalnim konceratima u podzemnoj železnici i na krovovima autobusa. Popularni političar i aktivista Aleksej Navalni pohvalio bend na svom blogu. (Radi se o jednom od čelnika opozicije, poznatom po svom antikorupcijskom aktivizmu sa posebnim fokusom na državnu naftnu kompaniju “Rosnjeft”; njegov blog, na kome između ostalog objavljuje dokaze o korupciji u državnim naftnim i gasnim kompanijama kao i bankama, prati više od 167.000 ljudi, nap. ur.) “Pussy Riot” su već nastupile ispred prozora zatvorske ćelije u kojoj se nalazio Navalni, zajedno sa još nekoliko drugih aktivista. Posle demonstracija protiv lažiranih parlamentarnih izbora koje su održane početkom decembra Navalni je bio osuđen na 15 dana zatvora.

Izvor: Welt Online

Tekst je u cjelosti preuzet sa http://kontra-punkt.info

Također vam se može svidjeti…