Rezultati izbora u Saudijskoj Arabiji: 17 žena izabrano za vijećnice

Rezultati izbora su pokazali kako će općinsko vijeće grada Jeddah imati četiri vijećnice, a gradovo Tabuk, Ahsaa i Qatif ostale.

Rasha Hefzi, poznata privrednica koja je osvojila jedno od vijećničkih mjesta u Jeddahu, zahvalila se svima koji su je podržali.

“Ono što smo započeli danas, nastavljamo i u budućnosti”, rekla je Hefzi koja je glasače morala kontaktirati putem društvenih mreža s obzirom na zabranu sastajanja s muškarcima i korištenja fotografija ili bilo kakvog drugog izbornog materijala.

Kako javlja BBC, na regionalnim izborima u Saudijskoj Arabiji bilo je kandidovano 978 žena i 5.938 muškaraca. Prema riječima stručnjaka, ovi izbori predstavljaju presedan i temelj za poboljšanje odnosa koje ova država ima prema ženama.

“Veoma sam iznenađen ovakvim rezultatom. Svi su očekivali jednu ili dvije izabrane kandidatkinje. Ovoliki broj izabranih žena ukazuje na to da je saudijski narod napredovao, posebno kada je riječ o jednakosti spolova”, rekla je poznata književnica Maha Akeel.

Ipak, ženama su i dalje uskraćena mnoga prava koj imaju muškarci, kao što je primjerice vožnja automobila.

Preuzeto sa: http://www.klix.ba/vijesti/svijet/rezultati-izbora-u-saudijskoj-arabiji-17-zena-izabrano-za-vijecnice/151214010

Također vam se može svidjeti…